MarktPlaza

De donkere straten van Cairo

159x bekeken
8 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Parker Bilal

Boek in harde kaft met omslag

het boek is in nieuwstaat

413 pagina's

 - 

Op zoek naar een verdwenen voetbalster moet een aan lager wal geraakte oud-politieman in Caïro zijn weg vinden tussen arm en rijk.
Jamal Mahjoub is een schrijver van Soedanese origine die een aantal boeken op zijn naam heeft staan waarin de geschiedenis van zijn verscheurde land en zijn evenzeer verscheurde bestaan als migrant de belangrijke thema’s zijn. Onder het pseudoniem Parker Bilal heeft hij inmiddels twee thrillers geschreven, waarvan de eerste, De donkere straten van Caïro, nu in Nederlandse vertaling is uitgekomen. Ik ken de boeken van Mahjoub niet, maar het debuut van zijn alter ego mag er zijn.

Hoofdpersoon in de De donkere straten van Caïro is de enigszins aan lager wal geraakte oud-politieman Makana, eveneens afkomstig uit Soedan. Hij woont aan de rand van de uit zijn krachten gegroeide Egyptische hoofdstad, aan de oever van de Nijl ‘in een fragiel bouwwerk van triplex dat lukraak op een roestige ponton was gespijkerd’. Makana ziet zijn woning bij voorkeur als een boot omdat het idee om van alles weg te kunnen varen zo opbeurend is.

Hij is een hoofdpersoon die veel gelijkenissen vertoont met hoofdpersonen in talloze detectives en thrillers van Raymond Chandler tot Henning Mankell: een eenzame zoeker naar gerechtigheid, zonder veel illusies. Maar de wereld waarin hij zich beweegt maakt hem een geval apart.