MarktPlaza

Dammen als cultureel erfgoed

4295x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Twee dikke pillen op afwijkend A-4+ formaat in fullcolour (= de echte vierkleurendruk!), wegen tezamen ongeveer 4½ kg en beide delen zitten in een artistiek vormgegeven cassette. De prijs bedraagt € 60,- Het is een uitgave, die zeer uitzonderlijk is en waar dammers trots op mogen zijn!

• Circa 640 diagrammen
Damtechnisch is de auteur Hans van der Nap bijgestaan door 38 dammers: van wereldkampioen en grootmeester tot “gewone” dammers van gerenommeerde huize. Enkele namen: wereldkampioen Roel Boomstra, Wouter Sipma (GMI), Hans Jansen (GMI). Hun bijdrage leverde juweeltjes op.
Verder over het damtechnische niveau.
In de jaren vijftig triomfeerde Piet Roozenburg als analysator (zie fraaie foto). Een afgebroken stand in de Nationale Competitie (een stand afbreken was toen nog de gewoonte) werd in de landelijke pers als remise afgedaan door talrijke bekende schrijvers van damrubrieken. Ook samenstellers van provinciale bladen tot aan Limburg toe bemoeiden zich met deze stand uit Noord-Nederland. De heren analysatoren vonden de ene na de andere remise-variant. Roozenburg toonde zijn magistrale talent. Alle, ja álle, remisevarianten werden door hem uitgebreid weerlegd. Winst en nog eens winst. De pers had het nakijken en de storm was geluwd.
Tijdens het Wereldkampioenschap in Afrika van 1984 won Jannes van der Wal in het eindspel van Alexander Baljakin. Deze eindspelwinst was zo schitterend dat Van der Wal hiermee een schoonheidsprijs verdiende. Hier toonde Van der Wal aan dat hij buitengewoon correct kon doorrekenen. Het geheel is een mooi voorbeeld van prachtig analytisch eindspelwerk. De pers betwijfelde maandenlang de originaliteit van dit eindspel en kwam met voorbeelden. Gunden zij Van der Wal deze prijs niet? Leest u zelf hoe dit verhaal afliep en vorm uw eigen oordeel.

Even rekenkundig over de prijs van het boek: de aanschafprijs omgerekend naar diagrammen, dán kost het boek nog geen tien Eurocent per diagram, de rest van het boek krijgt u er gratis bij.

• Biografieën
Naast de geschiedenis van de damsport in Groningen en Drenthe bevat de uitgave biografieën. Biografieën over dammers verschijnen zelden en zijn in de context van het boek jaloersmakend vorm gegeven. Tot nu toe bestaat er geen boek dat op deze wijze is uitgegeven. Het is bovendien exclusief te noemen dat de biografie van Roel Boomstra – zo jong en dan al een biografie?! – in dit boek voorkomt. Dit alleen al maakt het boek tot een aanrader.
Andere grootmeesters die zoal uitgebreid aan bod komen zijn: Hans Jansen, Wouter Sipma, Auke Scholma, Jos Stokkel, Jannes van der Wal en de tot Zwitser genaturaliseerde Jan Cazemier. Interessante levensverhalen met diagrammen, voor iedere dammer wat wils. Ook biografieën van beroemde damproblemisten zoals W.B. Monsma, J. Wagter, A.G. Noordhuis, H. van Meggelen, S. Lautenbach, H.G. Spanjer en vele anderen zijn hierin te vinden.
Conclusie: Wel een boek voor dammers die ook over hun eigen provinciale grens heen durven/willen kijken.

• Fotodamboek
In Dammen als cultureel erfgoed vind je ongelofelijk veel foto’s, ruim 950 waarvan 95% hier voor het eerst gepubliceerd. Schitterende foto’s in kleur van Ton Sijbrands, Harm Wiersma, Jannes van der Wal, Roel Boomstra, Hans Jansen, en vele andere helden van de door de auteur zo fraai bezongen damsport. Ook een uiterst zeldzaam excellente foto van Andreiko.
Je kunt dit boek als een foto-damboek beschouwen. Het is heerlijk om in beide delen te bladeren en te genieten van de vele foto’s en afbeeldingen.

• Verhalen, gedichten en anekdotes
Grootmeester Auke Scholma schreef eens in zijn damrubriek: ‘Verhalen en anekdotes ontkrachten het beeld van een saaie sport.’ Zo bevorder je de status van het damspel. Iedere dammer kan hier zijn voordeel mee doen! Vertel de anekdotes/verhalen op verjaardagen of in de kennissenkring bij niet dammers. Zo maak de damsport tot gespreksonderwerp!

• Kunstenaars
Aan het damboek werkten talrijke kunstenaars op velerlei gebieden mee, waardoor deze uitgave een bijzonder karakter heeft gekregen. De afbeeldingen hebben alle een relatie met het dammen. De geleverde werken zijn een lust voor het oog, van aquarel tot keramiek. En verder: realistisch en abstract schilderwerk, knipkunst (een primeur in de damwereld), humoristische tekenwerk, stripverhalen en afbeeldingen gemaakt met behulp van de computer.

• Brieven en citaten
In boeken over kunst of over kunstschilders is het usance om citaten of zelfs hele brieven op te nemen. Dammen als cultureel erfgoed is het eerste damboek dat systematisch brieven en citaten heeft opgenomen, om het geheel te verlevendigen en om het leesplezier te vergroten. De lezer komt zo dicht bij de beschreven persoon.

• Prijsvergelijking
Het boek van Peter Voskuijl, Dutch Mountains, het standaardwerk over de Nederlandse platen-industrie met 732 pag. in één boek, kost €89,95.

De verkoop van het boek (734 pagina's) loopt richting de 400 exemplaren. En dan zeggen ze dat dammers géén boeken kopen! Onder de kopers bevinden zich meerdere dammers van naam, waaronder negen grootmeesters. Ze gingen je in aanschaf voor, waaronder de oud-wereldkampioenen Ton Sijbrands, Harm Wiersma en Alexander Schwarzman. Ook de huidige voorzitter van de KNDB, F.S. de Jonge, en nóg vier oud-voorzitters van de KNDB schaften mijn boek aan! Een beter compliment kun je toch niet krijgen?!

Ik zou het leuk vinden als jij hun voorbeeld volgde. Wie weet!