Cor Swanenberg - Goeien Aard (Brabants Dialect)
Kenmerken
- Conditie
- Zo goed als nieuw
- Levering
- Niet van toepassing
Omschrijving
157 pagina's
Een boek over het boerenleven in Noord-Brabant deels in het "algemeen Brabants" deels in het Nederlands.
Goeien aard is een boek over het boerenleven in Noord-Brabant.
Dit werk biedt tal van serieuze en humoristische gegevens. De opbouw verloopt volgens de levenslijn van de wieg tot het graf.
De auteur heeft daarbij gebruik gemaakt van eigen werk maar ook van citaten van collega-schrijvers en liedjeszangers uit de Brabantse provincie.
Zonder de gedichten, de liedjes en het proza van deze mensen was dit boek nooit geworden wat het is: een monumentje voor de Brabantse keuterboer.
De Berlicumse schrijver-verteller-zanger Cor Swanenberg was leraar Engels en Duits. Hij publiceerde daarnaast een groot aantal boeken, die meestal over Brabant gaan en waarvan ongeveer de helft in dialect is geschreven. Hij vertelt en zingt in zijn dialect. Toen hij 25 jaar met zijn Meierijs op de planken stond, verscheen de cd Dik vur mekare.
Met zijn oudste zoon Jos verzorgde Cor het grote Meierijse woordenboek Eige grèij en de bundel Oost-Brabants. Later leidde die samenwerking tussen vader en zoon tot de publicatie van Op goei gevuul, de vormleer van het Meierijs en tot het Brabantse spreekwoordenboek Bij wijze van spreuken.
Cor stelt sind 1989 de Brabantse Spreukenkalender samen. Zijn meest recente en bekende boeken zijn Mi de muziek mee (met cd!), De Kroniek van Aaderode, Met de kont in de boter en Nou houdoe dan. Swanenberg was medewerker van het programma Op z’n Brabants op Omroep Brabant en is redactiesecretaris van het tijdschrift Brabants.
Cor werd benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten op gebied van de Brabantse cultuur en in 1997 ontving hij de Ad de Laatprijs voor zijn publicaties en activiteiten voor en in het Brabantse dialect. In 2007 kregen Cor en Jos de dialectprijs De Vergulde Klomp.
Swanenberg was winnaar van het Brabants Dialectenfestival 2006, categorie gedichten. Hij kreeg de dialectpenning verbonden aan de schrijfwedstrijd die tweejaarlijks in Lieshout gehouden wordt voor zijn gedicht Verlorre bruurke.
Swanenbergs jongste cd heet ‘Gesneeje koek’, een mengeling van Brabantse humor in conference en liedjes. Veel succes heeft hij de laatste jaren met zijn wekelijkse dialectcolumns die hij schrijft onder de schuilnaam Klaas van Bètte. Ondertussen zijn daarvan zeven bundels verschenen.
Cor Swanenberg is getrouwd met kunstenares Nelleke de Laat. Zij hebben twee zoons:
Jos (streektaaladviseur van Noord-Brabanten en hoogleraar Diversiteit in Talen aan de Universiteit van Tilburg) en Gurt (kunstschilder in Den Haag).
Met de Dungense accordeonist Henk Verhagen (o.m. leider van de volksdansgroep Brabants Bont) trekt Swanenberg door het land met een programma dat Humor op z’n Brabants heet. Het is een vertolking in het Oost-Brabants van eigen liedjes en conference. Met Henk Verhagen en Annelieke Merx maakte Swanenberg o.a. de dialect cd Onderweges nor Kèrs’mis.
In 2016 kreeg Swanenberg de Brabant Bokaal uitgereikt door de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant. De onderscheiding werd door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend voor Swanenbergs grote bijdrage aan het behoud en de versterking van de Brabantse taal- en muziekcultuur. 'Als liedjesmaker, verteller, redacteur, radioman, schrijver en zanger heeft hij zijn kwaliteiten en energie in dienst gesteld van de Brabantse cultuur.'