Cobi De Jong-Strubbe - 'Een Broodje Kaas... Zonder Broodje'
Kenmerken
- Conditie
- Zo goed als nieuw
- Levering
- Niet van toepassing
Omschrijving
verhalen over mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en hun omgaan met het glutenvrije bestaan
197 pagina's
In Nederland lijden 160.000 mensen aan glutenintolerantie, oftewel coeliakie. Cobi de Jong, moeder van vier kinderen met deze darmaandoening, verzamelde de levensverhalen van achttien coeliakiepatiƫnten. Terugkerende pijnpunten zijn: de moeilijk te stellen diagnose; het levenslange, strenge dieet; de noodzaak om de omgeving steeds te moeten uitleggen wat je mankeert terwijl er aan de buitenkant niets te zien is. Het is de eerste keer dat de ervaringen van coeliakiepatiƫnten op deze wijze te boek zijn gesteld. Ook wordt in de bundel aandacht besteed aan de huidversie van coeliakie, dermatitis herpetiformis, en aan de combinatie van de aandoening met diabetes 1. Chris Mulder, Professor en hoofd MDL-afdeling van het VUMC Amsterdam, schreef het voorwoord, terwijl Jan Siebelinks boek "Vera" als literair aardigheidje ( waarin het kind van Vera ook coeliakie heeft) in het kort wordt besproken met een toelichting van de schrijfster. Zij attendeert op het feit dat in de tijd van "Vera" mensen wel genezen werden verklaard, doch dat dit in deze tijd al lang is achterhaald: mensen genezen niet van coeliakie en/of dermatitis herpetiformis doch dienen levenslang het glutenvrije dieet te volgen.
Door bepaalde ziekten mogen sommige mensen geen gluten. Dit zijn de eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, haver en gerst en dus alle producten die daarmee bereid zijn. Praktisch betekent dit bijna dat deze mensen alle producten die verpakt zijn, niet mogen eten. De ziekten die gepaard gaan met de glutenintolerantie, zijn coeliakie en dermatitis. Het boek geeft achttien ervaringsverhalen van verschillende mensen die verdeeld zijn in vier leeftijdscategorieen. Ze gaan over het verwerken van de diagnose, het wennen aan het levenslange dieet en hoe hun leven voorgoed veranderde. Verder een inleiding op het onderwerp, weetjes en adressen. De auteur is ervaringsdeskundige, moeder van vier kinderen met coeliakie. Het boek is gericht op mensen met glutenintolerantie en hun partners en verzorgers