MarktPlaza

Claudie Gallay - De Branding

43x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

477 pagina's

La Hague, een verlaten dorp aan de Normandische kust, waar stormen de huizen teisteren en golven op de klippen beuken. De inwoners zijn vertrouwd met de oceaan, met de angst voor schipbreuk en de hoop op jutgoed.
Een jonge vrouw heeft haar intrek genomen in het dorp om de vogelpopulatie aan de kust te bestuderen. Ze is haar oude leven ontvlucht en zoekt nog slechts eenzaamheid na de dood van haar grote liefde.
Dan wordt de gemeenschap opgeschrikt door de komst van een oude bekende. Lambert is teruggekeerd naar het dorp waar hij vroeger zijn vakanties doorbracht, tot een drama een einde maakte aan zijn gelukkige jeugd. Nu zoekt hij verklaringen voor de gebeurtenissen van toen, maar het dorp hult zich in stilzwijgen.

In de Franse kustplaats La Hague vestigt zich tijdelijk een jonge vrouw, voormalig docente biologie en ornithologe. Zij rouwt om de dood van haar echtgenoot en wil al vogels tellend haar verdriet vergeten. Tegelijk met haar komst verschijnt een oudere man, wiens familie bijna veertig jaar geleden bij La Hague is verdronken. Terwijl de vrouw treurt om haar gestorven geliefde, zoekt de man antwoord op de vraag naar de oorzaak van de verdrinkingsdood van zijn familie. Was het een ongeluk of opzet van de vuurtorenwachter? Ook andere dorpsbewoners hebben hun verhalen over slachtoffers van de zee. De Franse auteur (1961), tevens docente, debuteerde met de roman 'L'Office de vivants' (2001); voor haar roman 'Seule Venise' (2004) kreeg zij de Prix du Livre CE 38. Deze kloeke roman is een toegankelijk verhaal met veel korte zinnen en dialogen. Niet bijster origineel is het plot rond gemis, rouw, zoeken en vinden, waarin de spanning met name door onderbroken verhaallijnen is gecreƫerd. Verwijzingen naar nucleaire milieuvervuilig geven het actualiteit. Was een bestseller in Frankrijk en bekroond met de Elle-lezersprijs. Kleine druk.