MarktPlaza

Civitas Humanas (economie) - Wilhelm Ropke

23x bekeken
2 maanden geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Ophalen of verzenden
Verzendkosten
€ 0,01

Omschrijving

Hardcover gebonden linnen zonder stofomslag, uitgave Elsevier 1947, 334 blz. Bladranden zijn verkleurd; verder in goede staat. Verzendkosten NL zijn bij de prijs inbegrepen. [GR7]

In 1947 publiceerde uitgeverij Elsevier de Nederlandse vertaling van het boek Civitas Humanavan de Duitse neoliberale econoom Wilhelm Röpke. Waar het neoliberalisme vandaag de dag vooral in verband wordt gebracht met de Oostenrijker Friedrich Hayek en de Amerikaanse econoom Milton Friedman, is Röpke de vergeten denker van de ‘grote drie’. In de jaren veertig en vijftig was hij echter de politiek adviseur van de Duitse minister van Economische Zaken Ludwig Erhard, gaf hij lezingen door heel Europa, was hij meerdere jaren voorzitter van de Mont Pèlerin Society (destijds dé centrale denktank van het neoliberalisme) en vonden zijn boeken gretig aftrek. Hoewel het neoliberalisme tegenwoordig vaak in verband wordt gebracht met ongebreideld marktkapitalisme, zocht Röpke naar een ‘derde weg’ tussen socialisme en kapitalisme, in een poging om het zieltogende liberalisme van de ondergang te redden én de opmars van de ‘collectivistische’ staat te stuiten.Röpke voerde deze strijd door zich op te werpen als tegenstander van economische en politieke machtsconcentraties, en gelijktijdig te pleiten voor economische decentralisatie. Zijn pleidooi wortelde in een conservatief wereldbeeld. Volgens Röpke was de samenleving van de laat-achttiende, vroeg-negentiende eeuw gebaseerd geweest op een gezonde spreiding van bezit, waardoor zowel de boerenstand als de ambachten tot bloei waren gekomen. Het eigen bezit, dat spaarzaamheid, oog voor de toekomst en eigen verantwoordelijkheid had bevorderd, zou hebben geleid tot een maatschappelijke orde waarin het individu en de menselijke maat centraal hadden gestaan. Met de voortschrijdende industrialisatie was deze natuurlijke bezitsspreiding evenwel steeds meer geweld aangedaan, en hadden deze plaatsgemaakt voor bezitsconcentraties in de vorm van economische monopolies en kartels. Het gevolg hiervan was een scheiding tussen een kleine bezittende klasse, die de grote bedrijven bezat, en een grote massa van bezitloze arbeiders, die geleidelijk de met eigen bezit samenhangende deugden – spaarzaamheid, individuele verantwoordelijkheid – waren kwijtgeraakt. Het gevolg van dit alles was de geboorte van de ‘massasamenleving’, die werd bewoond door een geestelijk en maatschappelijk ontwortelde massa individuen. Deze waren het eigendom ontwend, ofwel ‘geproletariseerd’, en wilden ‘hebben’ in plaats van ‘bezitten’. Zij verwachtten sociale zekerheid van de staat, zonder te beseffen dat zij hiermee economisch afhankelijk werden van een steeds machtiger overheid, die op haar beurt slechts aan enkele heersers zou toevallen. Zo werd uit de massasamenleving de totalitaire staat geboren (...)

Verzending:
Verzending zal plaatsvinden van dinsdag tot en met zaterdag.

Kijk ook eens naar mijn andere advertenties

P.S. In het belang van beide partijen (koper/verkoper) worden al mijn boeken als brievenbuspakje met track & trace verzonden. Op deze manier kunnen er geen misverstanden ontstaan aangaande het versturen als wel het ontvangen van de zending.