Christa Anbeek - De Berg Van De Ziel
Kenmerken
- Conditie
- Zo goed als nieuw
- Levering
- Niet van toepassing
Omschrijving
224 pagina's
een persoonlijk essay over kwetsbaar leven
Christa Anbeek (1961) is universitair docent Levensbeschouwelijke reflectievaardigheden en boeddhisme aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Ook in haar eerdere boeken – onder meer ‘Zin in zen’ (2003) en ‘Mimi en Akiko’ (2005) – stonden vragen over zingeving aan leven en dood centraal
Ada kende niemand die zo’n groot verlies had meegemaakt tot ze Christa Anbeek ontmoette, die op jonge leeftijd haar ouders en broer verloor en enkele jaren geleden haar partner.
De ervaringen van Christa en Ada vormen de basis van De berg van de ziel, waarin ze belangrijke levensvragen aftasten, zoals: Wie ben je als er geen ander meer is? Hoe stijg je boven je verdriet uit? En wat is verantwoordelijkheid als je ervan doordrongen bent hoe kwetsbaar het leven is?
De auteurs ontlenen deze ‘oervragen’ aan de theologie, maar beantwoorden ze op een persoonlijke, seculiere manier.
‘Een onbevangen, fijnzinnig verslag van een zoektocht naar inzicht en uitzicht. Dit is denken zonder dieptevrees.’ – Désanne van Brederode
In dit boek zijn verhalen, verkenningen en bespiegelingen dooreengevlochten van twee vrouwen wier leven gekentekend is door een het verlies van meer dierbaren. De eerste auteur (theologe en universitair hoofddocente aan de Universiteit voor Humanistiek) schreef het succesvolle 'Overlevingskunst' (2010)* naar aanleiding van het plotselinge overlijden van haar partner. Zij verloor bovendien op jonge leeftijd kort na elkaar haar ouders en broer. Van de tweede auteur (manager, coach, trainer en verpleegkundige) verongelukten haar man en drie kinderen tijdens een bergafdaling. Hun ervaringen en vragen staan centraal. Hoe vind je nadien nog een weg in het leven? Hoe ontdek je jezelf opnieuw? Over uitstijgen boven jezelf en het verdriet. En wat betekent de confrontatie met zulke kwetsbaarheid ten diepste voor ons leven en onze levensvisie? Gedachtegoed uit diverse geestelijke stromingen komt aan bod en de persoonlijke 'reis' in ieder hoofdstuk vertrekt bij een christelijk-theologische levensvraag.