MarktPlaza

Caroline Conran - Zuid-Franse Streekgerechten (Hardcover/Gebonden)

52x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

288 pagina's

Het landhuis van Zuid-Frankrijk is een wilde rotstuin vol tijm, rozemarijn en laurier. Overal zie je de fleurige bloemen van de perzikenboomgaarden, eenden en ganzen strijken hun veren glad onder walnotenbomen, zonnebloemen strekken zich uit tot de horizon en olijfbomen geven het landschap een zilveren glans. Een gezede hier luidt dat je nooit ver van een olijfboom moet wonen. Maar als dat niet mogelijk is, kun je op z'n minst de heerljke sfeer van dit land even oproepen door in je keuken zuidelijke gerechten te koken. Want de geuren van vers gesneden citroen, wilde tijm, sudderende tomaten, gedroogde paddestoelen en knoflook die sist in olijfolie zijn de geuren van elke keuken in Zuid-Frankrijk.
Culiair journalist Caroline Conran bracht in dit boek een verzameling van door de zon geinspireerde recepten bijeeen, die de mogelijkheden van de Zuid-Franse keuken laat zien. De speciaal voor het boek gemaakte foto's van streken, keukens, markten, ingredienten en gerechten van forograaf Gilles de Chabaneix begeleiden de recepten die zijn bereid door Caroline en haar vrienden in hun keukens.
De meer da 120 recepten in dit boek bestrijken heel Zuid-Frankrijkvan Bordeaux tot Nice, via de Dordogne naar het osten en zuiden, de Landes aan de Atlantische kust, Baskenland, Catalonie en de Middellandse-Zeekust, de wijngebieden van de Languedoc en eindigend in de Provence en de Cote d'Azur.
Elk gerecht-van soep tot gevogelte, brood en desserts-is een streekgerecht, zoals de Baskische groene paprika's met chorizo, toijnsteaks met geroosterde tomaat en ui uit de Provence, de stoofpot met witte bonen en worst uit Gascogne en de zachte walnotentaart uit de Lot. Dit is la cuisine du terroir, eenvoudig voedsel, dat verse ingredienten op harmonieuze wijze samenbrengt.

Zuid-Frankrijk, van de Middellandse Zee langs de Pyreneeen naar de westkust, blijft de liefhebber boeien. Dit receptenboek begint met een overzicht van de verschillende departementen van dit stuk Frankrijk, ieder toegelicht met aandacht voor specifieke producten en gerechten en gevolgd door een hoofdstuk met informatie over streekproducten: kazen, vis, fruit, groenten, olie en azijnsoorten, vlees enz. De inspirerende recepten staan min of meer op menuvolgorde en worden afgesloten met sauzen, marinades en basistechnieken. Per bladzijde meestal 1 recept, kort toegelicht, de Nederlandse recepttitel groot gedrukt, daaronder klein de Franse titel. Aangegeven staat of het gerecht geschikt is voor vegetariers (V). Ieder menu-onderdeel wordt vooraf toegelicht met aandacht voor gebruiken, gangbare ingredienten enz. Het boek werd prachtig geillustreerd met paginagrote gerechtfoto's en foto's van idyllische straatjes, markten, tuinen en landelijke keukens in de bekende Conran-stijl. Inspirerend, verzorgd uitgegeven kookboek met goed uitvoerbare recepten. Correct vertaald. Alfabetisch register.