MarktPlaza

BURGERSCHAP en BURGERZIN

97x bekeken
2 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

BURGERSCHAP en BURGERZIN

Burgerschap en burgerzin, werd in 1949 werd geschreven door de latere VARA-omroepbaas Jan-Willem Rengelink, in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Dit boekje zette aan de nieuwe kiesgerechtigden, toen nog met 23 jaar al bijna oudere jongeren, de rechten en plichten van de democratische burger uiteen.
Het wees op de mogelijkheden om actief te zijn ten dienste van de gemeenschap, in buurtvereniging, woningbouwvereniging, vrouwenvereniging of oudercommissie.
Een levende democratie had actieve burgers, geestelijke vrijheid, gelijkheid voor de wet, maar vooral ook verdraagzaamheid, verantwoordelijkheidsgevoel en gemeenschapszin nodig. ‘Wie niet meedijkt in nood, verbeurt zijn erf’, zo luidde een oud spreekwoord dat Rengelink aanhaalde om deze mentaliteit samen te vatten.

Blijkbaar werd het boek per gemeente aangepast.
In dit exemplaar wordt de ontvanger gelukgewenst met z'n 23e verjaardag namens het Gemeentebestuur van Haarlem. Het bevat foto's van Haarlem, en een fraaie plattegrond van Haarlem die laat zien hoe de omvang van de stad in de loop der tijden (vanaf 1100 tot 1950) is toegenomen (zie foto 2)

Uitgave: Mubro, 
Gebonden, hardcover
In uitstekende staat