MarktPlaza

Bruno Kremer - Struiken Herkennen En Benoemen

81x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

191 pagina's

Gunter Steinbach en zijn team van gerenommeerde wetenschappers, fotografen en illustratoren stelden een schitterende nieuwe serie van natuurgidsen samen voor een breed publiek. In een moderne vormgeving en uiterst gedetailleerd worden de diverse onderwerpen aan de orde gesteld: fauna, flora, paddestoelen, mineralen en sterren.

Ook al kennen West- en Midden-Europa een groot aantal bossen, de inheemse boomflora omvat van nature slechts een kleine vijftig soorten. Van de struiken of heesters zijn echter ruim 100 soorten inheems. Daarnaast komen in parken en tuinen nog eens vele, uit vergelijkbare klimaatzones in Noord-Amerika en Oost-Azië afkomstige soorten voor, die hier zijn geïntroduceerd en in de loop der tijd ingeburgerd. Op standplaatsen die van nature geen bossen kennen, vestigen zich naar verhouding weinig gemeenschappen van wilde struiken. Al het overige struweel dat deel uitmaakt van het cultuurlandschap is weliswaar niet natuurlijk, maar wel van groot ecologisch en esthetisch belang: dit zijn immers de nauw met de natuur verbonden elementen die het landschap mede vormgeven. Waarom is dat zo belangrijk? Nederzettingen worden door struweel begrensd en harmonieus met de omgeving verbonden. Kortom, iedere struik verbetert de kwaliteit van het leven van de mens en dier. Iedereen zou eigenlijk iets van struiken moeten afweten, zodat we ze op biologische zinvolle wijze en met oog voor de verhoudingen in onze omgeving kunnen inpassen. Dit boek biedt daarbij een eerste aanzet en verdere hulp.

Via de kleurenfoto's in dit gidsje kan men struiken in Europa benoemen. Niet alleen wilde soorten, maar ook (algemene) gekweekte soorten zijn opgenomen. Hoewel er een soort uitklapbare determinatietabel aanwezig is zijn hiermee maar een paar soorten te determineren. De struiken zijn per familie gerangschikt, en zonder een basisbotanische kennis kan men alleen door bladeren en vergelijken de juiste naam vinden. Het woord- en taalgebruik is niet moeilijk, vaktermen worden verklaard. De foto's zijn goed. . Zeer kleine druk. Vanaf ca. 13 jaar.