Bruno Apitz – Naakt onder wolven
Kenmerken
- Conditie
- Niet van toepassing
- Levering
- Ophalen of verzenden
Omschrijving
Bruno Apitz – Naakt onder wolven
Naakt onder wolven is gebaseerd op een waar verhaal en heeft, net als Hans Fallada’s Alleen in Berlijn, een buitengewoon controversiële publicatiegeschiedenis. Dankzij de teruggevonden oorspronkelijke versie komt het verhaal van de geredde Stefan Jerzy Zweig in een verrassend nieuw licht te staan. In februari 1945 komt de Poolse Jood Jankowski met een transport naar het kamp Buchenwald. Tegen alle regels van het geheime kampcomitë in besluiten drie gevangenen het risico te nemen om het driejarige jongetje dat Jankowski het kamp heeft binnengesmokkeld, te verstoppen en zo misschien te redden.
De Poolse gevangene Jankowski smokkelt op een koude februaridag in 1945 in een oude koffer een driejarig jongetje kamp Buchenwald binnen. Het blijkt – paradoxaal genoeg – de enige mogelijkheid om het kind voor transport naar Auschwitz te behoeden.
Maar het illegale kampcomité ziet haar verzetsacties daardoor ernstig in gevaar gebracht. Het jongetje moet weg. Höfel, Kropinski en anderen zijn het daar echter niet mee eens en verstoppen het kind in de kledingopslag. Zij weten heel goed dat de ontdekking van het kind door de SS met zekerheid de dood voor hen allen tot gevolg heeft.
Hun gedrag valt op. Höfel en Kropinski worden wekenlang gemarteld, zonder iemand te verraden. Ook de gevangene Pippig zwijgt, maar hij overleeft het Gestapoverhoor niet. Een ander wordt door de SS tot ‘informatiediensten’ gedwongen. Als die een lijst met 46 namen van het kampcomiié samenstelt, wordt de situatie nog grimmiger. Wie heeft nog een overlevingskans? Hoe dichtbij zijn de bevrijders?
Het comité moet laveren tussen de bescherming van de eenling en de verantwoordelijkheid voor de meer dan 50.000 gevangenen. Naakt onder wolven is zo aangrijpend en spannend omdat er voortdurend de moeilijkste keuzes gemaakt moeten worden. Mag je voor een goede zaak iemand doodslaan? De redding van de een met de dood van een ander betalen? De methodes van de vijand gebruiken? De roman laat zien hoe flinterdun de scheidslijn tussen held en verrader soms kan zijn, en waartoe mensen in uiterste nood in staat zijn. Apitz vertelt hun verhalen met begrip en passie.
Druk 3 / 1962
- 7,75