Brokeback Mountain (DVD) Quality Film Collection

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 61x bekeken
  • Datum geplaatst 4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Zo goed als nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

134:00 minuten

Acteurs: Anna Faris Michelle Williams Randy Quaid Heath Ledger Anne Hathaway Randy Quaid Valerie Planche
Regisseur: Ang Lee

Oscar winnende regisseur Ang Lee overdondert met een episch liefdesverhaal, dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de indrukwekkende Amerikaanse natuur en het kleinburgerlijke leven in Wyoming en Texas. De fi lm vertelt het verhaal van twee jonge mannen die elkaar in de zomer van 1963 ontmoeten en tot een onverwachte band komen. Ze hoeden samen schapen op Brokeback Mountain. Als de klus er op zit gaan ze ieder hun weg en brengen langzamerhand orde in hun bestaan. Een hernieuwde kennismaking, jaren later, brengt alles aan het wankelen... De gevolgen van de diepe band, die nog steeds blijkt te bestaan, dreunen door. De kracht van de liefde wordt danig op de proef gesteld.

Cowboys die in plaats van hun paard elkaar bestijgen: je bent geneigd Brokeback Mountain af te doen als een wat goedkope manier om flink wat rumoer te genereren. Zet dat dan maar gelijk weer uit je hoofd. Wat we hier hebben is niets minder dan een klassiek liefdesdrama.
door: Mark van den Tempel

Wat Brokeback Mountain ook duidelijk maakt is dat in het Amerika van de zwijgende meerderheid homoseksualiteit in de afgelopen 35 jaar nauwelijks bespreekbaarder is geworden. De film pakt de draad op in 1963, als in Wyoming de jonge cowboys Ennis (Heath Ledger) en Jack (Jake Gyllenhaal) gezamenlijk op het afgelegen Brokeback Mountain een kudde schapen de winter door helpen. Het is zwaar en afstompend werk, alleen verlicht door de vriendschapsband die de twee opbouwen. Als seks onderdeel wordt van hun relatie, heeft de stugge Ennis daar nog de meeste moeite mee. Hij kan zijn geaardheid maar moeilijk onder ogen komen, maar lijkt aan de andere kant degene die er de meeste behoefte aan heeft. Het is dan ook Ennis' in toenemende mate eenzame bestaan waar de film zich op concentreert. Beide mannen trouwen, Jack met een dochter van een rijke ondernemer (Anne Hathaway) en Ennis met zijn jeugdliefde (Michelle Williams). Eens per jaar zoeken de twee elkaar op voor een visvakantie waarin opvallend weinig gevist wordt. Maar waar Jacks vrouw hem al snel de ruimte geeft, kan Ennis' partner de waarheid niet verdragen. De cowboy begint te drinken, en komt steeds meer geïsoleerd te staan.

In een film die zo zwaar leunt op twee (voornamelijk moeizaam) communicerende mannen, moeten regisseur en acteurs alles uit de kast halen om de aandacht vast te houden. En dat gebeurt. Brokeback Mountain is een triomf van dramatische spanningsopbouw die veel verder gaat dan alleen het verborgen leven van twee homo's. Regisseur Ang Lee schetst hier in detail wat er gebeurt wanneer liefde niet kan bloeien. Jack houdt zich op de been door te dromen van de ranch waar hij en zijn vriend ooit samen oud zullen worden. Ennis daarentegen raakte verbitterd, en vervreemt van alles en iedereen om zich heen. Hij lijkt wel weg te willen kruipen in zijn Stetson-hoed, en zijn teloorgang is pijnlijk om aan te zien. Wat een geweldige prestatie van Heath Ledger om met zo weinig woorden zo'n compleet gevoelsleven neer te zetten. Gyllenhaal is al even geloofwaardig in zijn rol, en Ang Lee plaatst deze vertolkingen op een canvas van ruige natuur en nog ruiger volk. Brokeback Mountain is een magistraal drama dat niemand onberoerd zal laten.


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.