MarktPlaza

Bradley F. Smith - Het Proces Van De Eeuw (Neurenberg)

22x bekeken
9 dagen geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Bradley F. Smith  -  Het Proces Van De Eeuw (Neurenberg)

Op 20 november 1945 opende Sir Geoffrey Lawrence de eerste van de 403 openbare zittingen van het proces tegen de voornaamste nazi-oorlogsmisdadigers voor het Internationale Militaire Tribunaal te Neurenberg. Toen op 1 oktober 1946 de laatste zitting door hem werd gesloten, waren er honderd getuigen ondervraagd, duizenden documenten overgelegd en beëdigde verklaringen met honderdduizenden handtekeningen bij het tribunaal gedeponeerd. Dit tienmaandse proces sprak drie verdachten vrij; zeven werden veroordeeld tot gevangenisstraffen en twaalf tot de strop. Met het zich opstapelen van de statistieken en bewijzen drong het nieuws van dit monsterproces geleidelijk tot de gehele wereld door en onstond het historische begrip Proces van Neurenberg.

In de late zestiger jaren ontstond er plotseling opnieuw belangstelling voor dit proces van de eeuw. Toen de Verenigde Staten in die tijd werden gekweld door het conflict in Vietnam kwamen de oude Neurenbergse juridische problemen met betrekking tot criminele verantwoordelijkheid en agressieve oorlogvoering aan de orde. Analogieën tussen het Amerikaanse optreden in Vietnam en dat van de nazi-top tijdens de Tweede Wereldoorlog waren onderwerp van verhitte discussies. Het Stockholm-proces van Bertrand Russell veroodeelde de Amerikaanse politiek en beschuldigde de voormannen van de VS van oorlogsmisdaden.

De hernieuwde actualiteit van het proces van Neurenberg was voor de Amerikaanse historicus Bradley F. Smith reden zich in de achtergronden daarvan te verdiepen, waarbij hij gebruik kon maken van pas recentelijk voor onderzoek beschikbaar gekomen documenten. In zijn onderzoek stond de vraag naar de motieven van de Neurenbergse rechters centraal. Het is de vraag die bijvoorbeeld ook Albert Speer in zijn gevangenisdagboek heeft beziggehouden. Het antwoord is in dit boek te vinden. De Britse en Franse rechters hadden zo'n sterke sympathie voor de intellectueel Speer, dat ze hem alleen maar een symbolische straf wilden opleggen. De Russen echter en zelfs de Amerikaanse senator-rechter Francis Biddle, hoe positief hij ook beïnvloed werd door Speers persoonlijkheid, wilden hem aanvankelijk ter dood veroordelen. Dankzij een compromis ontsnapte Speer aan de galg en ging hij voor twintig jaar naar Spandau. Zo geeft dit boek unieke achtergrondinformatie over alle uitspraken in dit proces, dat na meer dan dertig jaar nog steeds in de belangstelling staat.

Bespaar portokosten bekijk ook mijn andere advertenties