MarktPlaza

Bas Baanders: Overgeleverd aan de toekomst

112x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Bas Baanders: Overgeleverd aan de toekomst

Emmanuel Levinas en de Talmoed

Emmanuel Levinas mag zich verheugen in grote belangstelling.
Zijn filosofische geschriften krijgen echter meer aandacht dan zijn talmoedische lezingen. Dat is eigenlijk wel begrijpelijk want om die laatste goed te kunnen lezen, is een flinke kennis over de rabbijnse literatuur en de joodse traditie nodig. Overgeleverd aan de toekomst. Emmanuel Levinas en de Talmoed is een gids voor mensen die met Levinas' Talmoedinterpretaties willen kennismaken.

Aan de hand van toegankelijke vertalingen en analyses van enkele Talmoedpassages wordt bekeken welke betekenissen Levinas aan deze teksten weet te ontlokken. In zijn bespreking van Grote Verzoendag, vergeving en verzoening, en in zijn beschouwingen over recht en rechtvaardigheid laat Levinas zien dat de Talmoed ook nu nog verrassend zinvol en actueel is. Zo mengt de Talmoed zich in hedendaagse discussies over integer leiderschap en verwoordt de Talmoed een heldere visie op de eisen waaraan mensen met een maatschappelijk positie hebben te voldoen. Daarnaast wordt in dit boek stilgestaan bij de invloed van de Talmoed op Levinas' denken en bij de vraag in hoeverre Levinas een joods filosoof is.

Dit boek is geschreven voor een breed publiek: mensen die zich vakmatig bezighouden met joodse studies, religiestudies en filosofie maar ook alle anderen die nieuwsgierig zijn naar de talmoedische lessen van Levinas.

Uitg. Damon, gebonden. Praktisch in nieuwstaat.

kstfil

1910

P011019