MarktPlaza

Bart Pattyn: Het verlaten gevoel

81x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Bart Pattyn: Het verlaten gevoel

De actuele betekenis van Plato's bekommernissen

Zolang je gelooft dat anderen wat je doet en wat je belichaamt waarderen, heb je weinig vragen over de zin van het bestaan. Maar wanneer de onderlinge verstandhouding in je gemeenschap zoek raakt en je niet meer weet of wat je doet de moeite waard is, ontstaat innerlijke onrust. Dan stel je je allerlei vragen over jezelf en groeit het verlangen naar zekerheid.

In de loop van de geschiedenis boden ook Plato's teksten vertroosting in dergelijke situaties. Plato leerde immers dat de essentie van elk individu onverschillig is ten aanzien van de golfslag van de geschiedenis en dat iedereen, onafhankelijk van de gemeenschap, op zichzelf zinvolle initiatieven kan nemen.

De auteur laat zien hoe de tijd van Plato overeenstemt met de onze vandaag: oude aristocratische en religeiuze tradities verloren hun vanzelfsprekend karakter, individuele rechten en commerciele bbelangen gingen doorwegen op traditionele groepsaanspraken, persoonlijk onderzoek discrediteerde collectieve beschouwingen en individuele heils- en geluksbetrachting verdrong de cultus van voorouders en lokale goden.

Uitg. Pelckmans, paperback. In goede staat.

kstfil

1902

P150219