MarktPlaza

Ayşe Kulin - De Laatste Trein Naar Istanbul (Hardcover/Gebonden)

74x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

414 pagina's

Als Selva, dochter van een van de laatste Ottomaanse pasja's, verliefd wordt op Rafael, een jonge Joodse man, komen hun families in het verweer: de twee geliefden worden verstoten en onterfd. Ze vertrekken naar Frankrijk om samen een nieuw leven te beginnen, maar ook daar hebben ze geen geluk. Door de ontwikkelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden ze in het web van de terreur van Hitler gevangen. Terwijl de nazi's hun greep verstevigen, leven Selva en Rafael in voortdurende angst voor razzia's en concentratiekampen.
Juist in die jaren probeert Turkije, dat niet in deze oorlog betrokken wil worden, zich staande te houden tussen de Duitsers en de geallieerden.
De toegankelijke, vlotte stijl van Ay?e Kulin en haar levendige beschrijving van karakters maken deze roman tot een genot om te lezen.

De titel van dit boek slaat op de (laatste) trein van Parijs naar Istanbul waarmee mensen die de oorlogsdreiging en de nazi's willen ontvluchten, nog konden reizen. Een aantal van deze vluchtelingen spelen een belangrijke rol in deze roman. De hoofdpersoon is Selva, dochter van een van de laatste Osmaanse Pasja's, die verliefd geworden is op een joodse/Turkse jongeman. Vanwege deze (onmogelijke) relatie, die in hun beider families niet goedgekeurd wordt, wijken ze uit naar Parijs. Maar de Tweede Wereldoorlog staat op uitbreken en doorkruist hun leven en toekomst. Een levendige beschrijving van karakters en omstandigheden, maar ook van de uiteindelijke treinreis markeren dit verhaal, mogelijk gebaseerd op de werkelijkheid. Ayse Kulin (1941) is een zeer bekende Turkse bestsellerschrijfster. Ze heeft een aantal romans en biografieen op haar naam staan en kreeg voor deze roman de prijs van European Council of Jewish Communities. Haar boeken zijn vertaald in vele talen. Meeslepend en emotioneel. Gebonden; kleine druk.