MarktPlaza

Auteurscontracten voor educatieve en wetenschappelijke uitgaven

107x bekeken
1 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Ophalen

Omschrijving

Auteurscontracten voor educatieve en wetenschappelijke uitgaven
2004
227 blz
Paperback
Educatieve en wetenschappelijke auteurs leveren een fundamentele bijdrage aan de informatiemaatschappij. Zij dragen bij tot kennis, op voorwaarde uiteraard, dat hun boodschap wordt uitgedragen. En hier spelen de uitgevers een cruciale rol. Auteurs en uitgevers zijn op elkaar aangewezen, zoals leven en zuurstof.

Aangezien auteurs echter geen uitgevers zijn, zijn ze over het algemeen niet vertrouwd met de auteursrechten en hoe daar in de praktijk wordt mee omgegaan. Auteurs hebben dan ook heel wat vragen in verband met auteursrechten als zodanig enerzijds en meer speciaal in verband met fiscale en sociale zekerheidsaspecten ervan anderzijds. Ook de reprografierechten roepen vanzelfsprekend vragen op.

VEWA, de vereniging van educatieve en wetenschappelijke auteurs, heeft aan zijn leden gevraagd welke vragen zij concreet inzake auteursrechten hebben. Dit resulteerde in het eerste deel van dit boek met als titel Vraag en antwoord.

Het tweede deel van dit werk betreft de auteursovereenkomst en wel een greep uit de praktijk. Dit deel bevat een analyse van een 80-tal overeenkomsten die op dit ogenblik door uitgevers worden gebruikt. Dit deel verstrekt een inzicht in wat er op het vlak van auteursrechten in Vlaanderen omgaat. In dit onderzoek wordt ook de geldende wetgeving verwerkt.

Na een systematische analyse wordt een en ander samengevat in een globaal overzicht waarin de essentiële punten uit de auteursovereenkomsten aan bod komen. Het boek wordt afgerond met enkele tips voor auteurs en uitgevers in verband met het sluiten van auteursovereenkomsten.