MarktPlaza

Antonio Munoz Molina - Maanstorm (Hardcover/Gebonden)

62x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

296 pagina's

Op 20 juli 1969 zal commandant Neil Armstrong met de ruimtemissie van de Apollo XI als eerste man voet op de maan zetten. In een klein Spaans dorp voelt een jongen zich onherroepelijk verloren.
Op de rand van volwassenheid laveert hij tussen gevoelens van verlies en verlangen. Hij sluit zich op in zelfverkozen eenzaamheid op zijn zolderkamer en fantaseert over het ruimteavontuur dat die zomer staat te gebeuren.
Maanstorm vertelt het verhaal van de strijd om volwassen te worden, een proces dat gepaard gaat met ontkenning en ontwrichting en moet uitmonden in het vinden van een nieuwe identiteit. Dit proces, deze rite de passage, wordt door Muñoz Molina in al zijn facetten weergegeven: de fysieke transformaties, de ontdekking van het lichaam en seks, en het zich afzonderen van de vertrouwde wereld. In deze klassieke bildungsroman keert Muñoz Molina terug naar het landschap van zijn jeugd.
Maanstorm is een flonkerend juweel uit de schatkist van een meesterverteller.

Dit is de voorlaatste roman van Antonio Munoz Molina (1956), een van Spanjes belangrijkste en meest vertaalde romanschrijvers. Net als in romans als 'Ruiter in de storm' - volgens sommigen zijn magnum opus - verbeeldt de schrijver hierin op autobiografische wijze de overgang van traditie naar vernieuwing in Spanje en, meer in het bijzonder, in Magina (gebaseerd op zijn geboortestad beda) in Zuid-Spanje. De fase die centraal staat, is de beginnende puberteit, die samenvalt met het jaar waarin de mens voor het eerst voet op de maan zette. De maanlanding is een van de fenomenen die een diepe, vormende indruk maken op Munoz Molina's jonge alter ego. Dit is de periode waarin hij de literatuur, de seksualiteit, de modernisering van zijn omgeving en de traumatische geschiedenis van zijn stad ontdekt. Het zijn stuk voor stuk elementen die zijn schrijverschap zouden bepalen. Kleine druk