MarktPlaza

Anton Beuving - Omnibus Bakboordsvuur en Vrouw Aan Boord (Hardcover/Gebonden)

38x bekeken
1 maand geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Anton Beuving  -  Omnibus Bakboordsvuur en Vrouw Aan Boord  (Hardcover/Gebonden)

BCZ

351 pagina's

Anton Beuving werd op 17 april 1902 als Anton Pieter Arie Oliemans in Rotterdam geboren, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Amsterdam. Aanvankelijk was hij bediende bij een makelaar in tabak, maar zijn hartenwens was naar zee te gaan. In 1919 monsterde hij tegen de zin van zijn ouders aan op de grote vaart. Hij werd messroom boy op de ‘Oostdijk’, een verwaarloosd stoomschip waar hij schurft opliep. Bijna was het hem vergaan als in het liedje Ketelbinkie, waarvan hij de schrijver is: ‘Met een... één twee drie in Godsnaam ging 't Ketelbinkie overboord.’
Zijn zeemansbestaan duurde tot 1924, daarna werkte hij jarenlang als kok. In 1936 besloot hij van schrijven zijn beroep te maken. Omdat hij Oliemans niet vond klinken als auteursnaam, gebruikte hij de familienaam van zijn vrouw, Jentje Beuving. Naast ‘levensliedjes’ schreef hij toneelstukken (o.a. Wilde vaart en De onnozele) en hoorspelen. In 1938 trad hij als tekstschrijver in dienst bij de vara. Hij brak definitief door met het zangspel Vrouw aan boord, dat in 1940 tweemaal door de radio werd uitgezonden. Ketelbinkie, dat eigenlijk De straatjongen van Rotterdam heet, is afkomstig uit dit zangspel.
In november 1939 vestigde Beuving zich in Hilversum. Tijdens de oorlog bleef hij bij de Nederlandse Omroep werkzaam als radioreporter en tekstschrijver van hoorspelen en ‘radio-operettes’. Het aantal liedjes dat hij in de loop der jaren voor de vara en andere omroepen schreef, werd in 1948 al geschat op duizend. Hij bediende zich daarbij ook nog van de pseudoniemen Ton Herder, Joop Korver en Sonja Tilaar. Na de oorlog startte hij met zijn uitgever Aat van Kersen een muziekuitgeverij.
In 1949 verhuisde Beuving naar Loenen a/d Vecht. In oktober 1973 viel hem de eer te beurt van de onthulling van het beeldje ‘Ketelbinkie’ op de kop van de Wilhelminakade in Rotterdam. Anton Beuving overleed op 29 januari 1977.

In 1949 publiceerde Beuving zijn eerste roman voor volwassenen, Bakboordsvuur. Als ‘sociale’ roman roept het verhaal raak de sfeer van het oude Rotterdam op. Het werd goed ontvangen (8 drukken) en kreeg in 1954 een vervolg met Loods aan boord.

Bespaar portokosten bekijk ook mijn andere advertenties