Annegreet van Bergen - Gouden Jaren

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 73x bekeken
  • Datum geplaatst 4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Zo goed als nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd

352 pagina's

‘In 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder.’
‘In 1961 zond de televisie 24 uur uit – per week.’
‘In 1965 moesten we naar de buren om te bellen.’

In Gouden jaren wordt het verhaal vertelt van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. Zo werd de wekelijkse teil een dagelijkse douche, de boterham met tevredenheid een broodje gezond en het papieren loonzakje een digitale bankrekening. Veel vertrouwde beroepen verdwenen, terwijl nieuwe hun intrede deden. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van activiteitenbegeleider of mondhygiëniste?

Gouden jaren staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto’s. Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat we rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Tussen 1948 en nu is het inkomen per hoofd van de Nederlandse bevolking verviervoudigd. Dat is meer dan het dubbele van de groei in de Gouden Eeuw en een unicum in de economische geschiedenis. Dit feit maakte de auteur (1954), journaliste en econome, nieuwsgierig naar hoe het dagelijkse leven hierdoor is veranderd. Ze deed onderzoek en inventariseerde veranderingen in zeven gebieden: eerste levensbehoeften, opleiding en opvoeding, communicatie en informatie, mobiliteit, gezondheid, comfort en kwaliteit, en werk en vrije tijd. In een relatief korte tijd veranderde er zeer veel. Zo kwam de bakker vroeger nog aan huis, verdwenen de onverwarmde slaapkamers waarin in vriesnachten ijsbloemen op de ruiten kwamen, kwamen wasmachine en koelkast breed beschikbaar, nam het aantal telefoonaansluitingen toe zodat bellen bij de buren niet meer nodig was, werd de betaalautomaat geïntroduceerd, nam het autobezit toe, groeide de hoeveelheid huisvuil enorm, kwam de vrije zaterdag, verdwenen beroepen en kwamen er nieuwe, en werden de winkeltijden verruimd. Een leuk en interessant boek, herkenbaar voor ouderen, voor veel jongeren verbazingwekkend: de tijd waarin het leven er zoveel anders uitzag dan nu. Met zwart-witfoto's, literatuuropgave en personenregister. Won de Hebban Award 2015.


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.