MarktPlaza

ANAIS, ANAIS - Jeroen Brouwers

191x bekeken
9 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

ANAIS, ANAIS
Jeroen Brouwers

Een leraar Nederlands, 36 jaar, zit opstellen te corrigeren. Het is een zeer warme avond, het raam staat wijd open, zijn huis is nagenoeg leeg sinds zijn vriendin hem enkele maanden geleden heeft verlaten.
Op zijn voorhoofd, doorlopend tot op de bovenkant van zijn schedel, zit een groot litteken. Het is het overblijfsel van een auto-ongeluk dat hem niet lang na de scheiding is overkomen.
Maar behalve dat zichtbare teken heeft het ongeval ook inwendige beschadiging tot gevolg gehad: hij lijdt aan ernstige duizelingen en zijn geheugen bedriegt hem en laat hem op de meest ongelegen momenten in de steek. Alleen geuren weet het nog feilloos aan personen en gebeurtenissen te verbinden.
Op beklemmende wijze wordt de ontreddering van de hoofdpersoon van deze novelle geschetst. In flash-backs komt de lezer langzamerhand aan de weet wat er is voorgevallen, althans wat de leraar zich meent te herinneren dat er is voorgevallen.
Er zitten in dit verhaal enkele expliciete verwijzingen naar de Brouwers' roman Zonsopgangen boven zee en ook verder wordt er weinig of niets aan het toeval overgelaten.

Uitgave: De Bijenkorf
Paperback, 64 pagina's
In NIEUWSTAAT
(CDJK)