MarktPlaza

Amelie Nothomb - De Hongerheldin (Hardcover/Gebonden)

54x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

206 pagina's

In De hongerheldin vat Am e voor het eerst in haar tienjarige schrijversloopbaan haar leven op een systematische manier samen. Haar bestaan wordt gekenmerkt door een niet te stillen honger. Mensen die het hongergevoel niet kennen, worden lui en bewegen zich vaak doelloos door het leven: 'de afwezigheid van honger is een drama waarover nog niemand zich gebogen heeft'. En Am e is weer vertrokken voor een amusante parabel over het hongergevoel in de geschiedenis en meer bepaald op Vanuatu, een eilandengroep in Oceani br>Honger niet alleen naar eten maar ook naar een volheid van het eigen ik, want waar geen volheid is, liggen de leegte en de leegheid op de loer! Honger geeft richting aan ons leven en streven.
In haar jonge jaren ziet Am e alles zeer absoluut: haar vriendschappen doen bijna pijn, haar bewondering is grenzeloos en haar kritiek op de volwassenen en hun vreemde manier van leven is dodelijk. Haar lichaam wil ze plooien naar haar wil: de anorexia is een weloverwogen stap om haar anatomie te kennen en te bedwingen. Haar geest wil ze vormen via lectuur en haar geestdrift voor boeken kan het best als boulimie worden omschreven.

Natuurlijk kun je, moet je deze analyse van de honger - de honger naar zoet, naar liefde, naar schoonheid, naar het leven, maar ook de vernederende honger - lezen als een autobiografie. Natuurlijk besef je dat de schrijfster (1967) zichzelf vanuit afstandelijk perspectief een door contrasterende omstandigheden geregisseerde ontwikkeling aanmeet. Maar even natuurlijk ben je al snel gewonnen voor de wijsneuzige observaties en pregnante ervaringen van dat hedonistische, geobsedeerde diplomatendochtertje. Inderdaad, niets mis met de gekozen constructie: een geografische route van Japan (goddelijke kleuterjaren), via China (dorre schooltijd) en New York (dweepzieke vriendschappen) naar het "gigantische crepeerhok" dat Bangladesh is (ontwrichtende puberteit in een ontwricht land) en Belgie (studie en schrijverschap), die een afspiegeling is van haar zowel geestelijke als lichamelijke worstelingen en overwinningen