MarktPlaza

Alfred Draper - Operation Fish (Hardcover/Gebonden)

37x bekeken
3 maanden geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Alfred Draper -  Operation Fish  (Hardcover/Gebonden)

BCZ

392 pagina's

Het waargebeurde - nog nimmer gepubliceerde - verhaal over het geheime transport van de Europese goudvoorraden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Operation Fish bevat het meest bizarre en nog nimmer gepubliceerde verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat over het transport van de fabelachtige hoeveelheden goud uit vele Europese landen, waaronder Nederland. Operation Fish is de naam van dit enorme goudtransport, dat zo geheim was dat er nauwelijks informatiebronnen over bestaan. Toch slaagde de journalist Alfred Draper erin geheime documenten en foto's in handen te krijgen die betrekking hebben op deze oorlogsoperatie. Hij voegde dit materiaal samen tot één buitengewoon opzienbarend verhaal.
Tijdens de invasie in Noorwegen werd de Noorse Koninklijke Familie, maar ook de goudvoorraad, op het nippertje in veiligheid gebracht door de Britse marine. Als uiteindelijke bestemming van het goud werd gekozen voor bankkluizen in Canada, gezien de neutraliteit van dit land. De invasie in Nederland was zo mogelijk nog dramatischer dan die in Skandinavië. Onthullende ooggetuigenverslagen beschrijven het vermetele optreden van de Marine tegenover de Duitse overmacht en ook ditmaal slaagde men erin om niet alleen de voltallige Nederlandse Koninklijke Familie, maar ook de goudreserves naar Engeland over te brengen.
In een interview dat Z.K.H. Prins Bernhard aan Alfred Draper heeft toegestaan, licht hij de gang van zaken persoonlijk toe en haalt hij herinneringen op aan de uiterst spectaculaire gebeurtenissen van die eerste oorlogsdagen. Door dit interview wordt bevestigd dat een aanzienlijk deel van het Nederlandse goud inderdaad met hetzelfde schip is verscheept als waarmee onze Koninklijke Familie naar Engeland vertrok.
In Canada werden drastische maatregelen genomen om de geheimhouding te bewaren en de snel toenemende goudvoorraad uit Europa te bewaken. Engeland richtte in Halifax een Effectendepot op en de Koninklijke Canadese Bereden Politie zorgde voor een gewapend escorte op de treinen die deze fabelachtige rijkdom landinwaarts voerden.
De vele verbazingwekkende implicaties van dit nog niet eerder gepubliceerde documentatiemateriaal, waaronder de correspondentie tussen Churchill en Roosevelt, en de keuze van enige pas ontdekte, illegaal genomen foto's, zullen ervoor zorgen dat Operation Fish de geschiedenis zal ingaan als een van de meest intrigerende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

Bespaar portokosten bekijk ook mijn andere advertenties