MarktPlaza

ALBERT CAMUS - 5 boeken in één band

18x bekeken
5 dagen geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Aangeboden door CDJK

ALBERT CAMUS
Bruiloft - De Vreemdeling - De Pest - De Zomer - De Val

De belangrijkste werken van Albert Camus, een van de Franse klassieken van deze eeuw, zijn bijeengebracht in deze bundel. Het absurde van de twintigste-eeuwse samenleving wordt in deze romans steeds afgezet tegen een persoonlijke moraal van vriendschap en menselijkheid.
Een of meer hoofdpersonen blijkt altijd door de loop van de gebeurtenissen, en nooit uit eigen vrije wil, schuldig aan een misdaad.

In De vreemdeling pleegt een jongeman, Meursault, een moord, waarvoor hij eigenlijk nauwelijks verantwoordelijk gesteld kan worden. Een aalmoezenier staat de weerloze Meursault bij nadat hij ter dood veroordeeld is.

De pest verhaalt over de ongelukkige Cottard die in de door de pest belegerde stad Oran zijn positieven verliest en, na een poging tot zelfmoord, op iedereen begint te schieten. De moraal wordt hier vertegenwoordigd door de hoofdpersoon, dokter Rieux, die meent dat ondanks alle ellende 'in de mens meer te bewonderen dan te verachten' valt.

In De val zorgt een dramatisch voorval ervoor dat de advocaat en 'rechter-in-penitentie' Clamence, die zichzelf superieure oordelen over anderen aanmeet, al zijn zekerheden verliest.

Bruiloft en De zomer zijn lyrische essays waarin Camus op nostalgische wijze terugverlangt naar zijn moederland Algerije.
In Bruiloft is het nog een wanhopig en mystiek verlangen, in De zomer is de tragiek complexer: zijn terugkeer naar het Zuiden is dan ook een terugkeer naar zijn 'innerlijk landschap'.

Uitgave: De Bezige Bij
Hardcover, 703 pagina's
In bijna-nieuwstaat