Adriaan Morriën - Voor wie dit leest

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 30x bekeken
  • Datum geplaatst 3 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Gebruikt
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Bieden

Omschrijving

Adriaan Morriën - Voor wie dit leest (Salamander)
Proza en Poëzie van 1920 tot heden
De Salamander nr 29
1959, EM. Querido's Uitgeversmij n.v.
208 pag.
klein stukje van de rug geplakt, pagina's vergeeld
Prijs: teab (bieden excl. de eventuele porto aub)
(en in mijn winkel vindt u nog veel meer boeken in 37 groepen/genres onderverdeeld, zoals onder andere de groep 'literatuur/literaire romans'. In mijn winkel kunt u de groep van u keuze aanklikken)
"'Voor wie dit lees', de aanhef van een gedicht van Leo vroman, is de titel van het vijfde en laatste deel van de bloemlezing uit de nederlandse literatuur van 1200 tot heden. Hierin zijn poëzie en proza uit de afgelopen veertig jaren bijeengebracht, een periode in onze literatuur, waarin de strijd om meningen en nieuwe uitdrukkingswijzen in belangrijke mater van de literaire tijdschriften is uitgegaan, zonder dat deze tijdschriften een zo radicale breuk met het verleden betekenen als dat met 'De Nieuwe Gids', aan het einde van de vorige eeuw, het geval is geweest.
De groepering van de schrijvers en dichter, die in dit laatste deel zijn opgenomen, richt zich dan ook in hoofdzaak naar de tijdschriften. Karakteristiek voor deze periode is het bewustzijn van de schrijver, tot een cultuurgebied te behoren dat zich niet tot de vaderlandse grenzen beperkt. Zowel het expressionisme na de eerste wereldoorlog als het experimentalisme na de tweede hebben - in hoofdzaak voor de poëzie - aansluiting gezocht bij de vernieuwende bewegingen die in het buitenland de literatuur hebben 'gemoderniseerd'. Maar ook het schrijversschap van Du Perron en Ter Braak is een bewuste oriëntering naar het intellectuele Europese klimaat. Het is een klimaat van onzekerheid, bedreiging en agressie, waarvan de storm nog altijd niet is uitgewoed en dat voor goed een einde heeft gemaakt aan de idyllische afzondering waarin de literatuur, in een vroegere tijd, kon worden beoefend."


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.