A F Th van der Heijden - De Requiems
BCZ
Bevat: De sandwich . Asbestemming . Uitdorsten
A.F.Th. van der Heijden (1951) debuteerde in 1978 met de verhalenbundel Een gondel in de Herengracht en is de auteur van een groot en breed opgezet oeuvre waarin twee grote romancycli de essentie vormen: ‘De tandeloze tijd’ en ‘Homo duplex’. Zijn roman, Het schervengericht, werd in 2007 bekroond met de AKO Literatuurprijs.
Bij De Bezige Bij verscheen in 2007 zijn novelle MIM, een bijzondere uitgave ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Harry Mulisch. Het boek, dat erg goed werd ontvangen, vormt een climax van de nog onvoltooide romancyclus Homo Duplex, waarin hoofdpersoon Movo zich als een moderne Oedipus door de schimmige wereld van voetbalsupporters beweegt.
Op 26 mei 2011 verscheen Tonio. Een requiemroman. Op de Eerste Pinksterdag van 2010 kwam de 21-jarige Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. Tonio. Een requiemroman vormt een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze zoektocht naar zin en betekenis. In 2014 verscheen Uitverkoren, waarin de essay-achtige teksten over de ontstaansgeschiedenis van Tonio zijn verzameld en aangevuld met de novelle Uitverkoren, de oertekst die aan de basis lag van de requimroman.
In januari 2012 werd het oeuvre van A.F.Th. van der Heijden bekroond met de Constantijn Huygens-prijs en in mei 2013 ontving Van der Heijden de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre. Tijdens de uitreiking presenteerde hij deel 5 van De tandeloze tijd: De helleveeg. Deze tragikomische roman werd al snel verfilmd, met Gouden Kalf-winnares Hadewych Minis. In december 2015 verscheen De ochtendgave, een historische roman over de Vrede van Nijmegen.
De sandwich Een jeugdliefde en een jeugdvriend van A.F.Th. van der Heijden stierven betrekkelijk kort na elkaar. De twee moesten elkaar goed gekend hebben, maar in zijn herinnering zag de schrijver ze nergens samen. En waarom zijn zij overleden en bleef hij in leven? In gedachten weet hij tenslotte het voorval op te roepen dat hen alledrie samenbrengt en dat vol voorspellende betekenis zit en voor de schrijver tot een symbool van de dood wordt in de terugblik. Asbestemming Op 15 juni 1993 overleed A.F.Th. van der Heijdens vader. Asbestemming is een ontluisterend en tegelijk poëtisch verslag van zijn leven en zijn sterven. Ondanks de ingehouden woede, het verdriet en het ervaren onbegrip komt de schrijver uit bij een conclusie die hij zich met pijnlijke zelfoverreding lijkt te hebben moeten afdwingen. Uitdorsten In het warme voorjaar van 1998 uit mevrouw Van der Heijden, nauwelijks verstaanbaar als gevolg van de ziekte van Parkinson, de klacht dat ze haar in het verpleeghuis aan het 'uitdorsten' zijn. (Ze bedoelt actieve dehydratie, het doen uitdrogen van ten dode opgeschreven patiënten.) Het is het eerste symptoom van haar sterfbed, dat nog ruim een halfjaar zal duren. De verspreking (uithongeren, uitdorren, dorsten naar) vormt voor A.F.Th. van der Heijden het uitgangspunt voor een klein intiem requiem dat hij zijn moeder kort na haar dood bereidt. Het wordt hier voor het eerst gepubliceerd.
Bespaar portokosten bekijk ook mijn andere advertenties