SALAMANDER POCKETS

Salamander Pockets

Vanaf 1934 verschenen in Nederland Salamander Boeken en na de Tweede Wereldoorlog startte de serie Salamander Pockets. Deze serie geeft een geweldig overzicht van (vooral) de Nederlandse literatuur door de uitgave van zowel herdrukken van klassieke Nederlandse boeken als nieuwe literatuur totdat de serie stopte.

In totaal verschenen ruim 700 nummers in deze serie, waarvan ik er nu ruim 600 heb verzameld met hulp van verschillende kanten. Voor degenen die mij willen helpen met zoeken naar de ontbrekende delen heb ik een lijstje beschikbaar!

Het is interessant om de geschiedenis van de Salamander Boeken en van de uitgeverij van Emmanuel Querido te leren kennen. Eerst waren er de goedkope gebonden boeken, die ik ondertussen ook aan het verzamelen ben gegaan (liefst met stofomslag!). Toen gaf Querido in het Duits de zogenaamde Exil Literatuur uit, boeken van naar Nederland gevluchte Joodse schrijvers uit het Duitsland tussen 1933 en 1939. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stopt de uitgeverij Querido en komen Emmanuel en zijn vrouw in een concentratiekamp om. Na 1945 start de uitgeverij opnieuw.

Diverse soorten Salamanders zien het daglicht: Jeugdsalamanders, Reuzensalamanders, dubbele en driedubbele Salamanders en Klassieke Salamanders. Ook van deze soorten heb ik inmiddels diverse voorbeelden in mijn verzameling.
Verschillende artikelen, brochures en speciale Salamanders werden gepubliceerd met overzichten en beschouwingen van de Salamander Pockets en ook jaarboeken van Uitgeverij Querido zelf.

Helaas besloot de uitgever (m.i. zeer ten onrechte!) de serie te beeindigen. Ongetwijfeld zullen liefhebbers van Salamander Pockets elkaar vinden op het internet en zal dat op den duur gaan leiden tot een Salamander Revival, want Querido zal inzien dat men op een begraven schat zit !