Toon Hermans - Een Boom Opzetten (Hardcover/Gebonde…

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 80x bekeken
  • Datum geplaatst 2 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Zo goed als nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

108 pagina's

Toon Hermans is geboren in Sittard, als tweede van vijf zoons. Hij ging naar de mulo en werkte als etaleur en reclametekenaar. Als jongen zag hij in de stadsschouwburg van Heerlen een optreden van de Nederlandse clown Johan Buziau. Toen wist hij: dit wil ik ook!
Toon Hermans begon in 1942 in het Leidschepleintheater in Amsterdam bij het ensemble van Carl Tobi. De humorist Kees Pruis was in dit ensemble de centrale figuur. Toon trad op in de shows 'Pret van A tot Z', 'Avondmelodie', en 'Tobi's Dol-Dwaze Dierentuin'.
Kort na de Tweede Wereldoorlog leerde hij Rietje (Rita Weytboer) kennen. Ze trouwden in 1946 en kregen drie zonen (Michel, Maurice en Gabriël).
Toon Hermans speelde van 1946 tot 1952 bij 'Theater Plezier' van Floris Meslier. Hij deed hier o.a. een Buziau-imitatie. Hij kreeg zijn eerste bekendheid door zijn medewerking aan het radioprogramma 'De Bonte Dinsdagavondtrein' van de AVRO (1947). Van 1953 tot 1955 had hij een eigen cabaret. De voorstelling 'Hartendwaas' werd 275 keer gespeeld. Andere programma's heetten 'Ballot' en 'Zaza'.
Vanaf 1955 speelde Toon zijn One Man Shows. Deze zijn te typeren als clowneske vorm van gemoedelijke en eenvoudige humor, woordspel, mimische typeringen en 'menslievende' liedjes. Op zijn affiches was de naam TOON al goed genoeg voor volle zalen.
Ook de televisie-uitzendingen van zijn shows waren een groot succes. De eerste vond plaats door de AVRO op 12-04-1958. Er was een uur voor uitgetrokken, maar in de pauze kwam toenmalig programmaleider Ger Lugtenburg vragen of Toon wilde doorgaan. Het succes in het land was onvoorstelbaar. De show werd een live-registratie van 2,5 uur.
In 1963 trad Toon Hermans voor het eerst op in het Koninklijk Theater Carré, dat hij later typeerde met: “Mijn tweede huis”. In de jaren ‘60 waren er slechts enkele bespelers in Carré. Er was Snip en Snap in de Sleeswijk Revue, het circus Strassburger en Toon Hermans. Samen waren ze goed voor 50 weken uitverkochte oude Carré, waar destijds ruimte was voor 2200 man.
In 1983 onderging Toon Hermans een bypassoperatie. In 1990 overleed zijn vrouw Rietje aan kanker. Hij ging het theater weer in met de show 'Ik heb je lief', die hij ter ere van haar maakte. In 1998 opende Toon Hermans zelf het 'Toon Hermanshuis' een inloopcentrum voor kankerpatiënten en hun familieleden. In de jaren daarna werden er in Maastricht, Venlo en Amersfoort en Waalwijk nog meer van dergelijke centra geopend. In 1998 werd bij Toon Hermans een hersentumor verwijderd. Toon Hermans overleed in het ziekenhuis in Nieuwegein . Toon en Rietje liggen begraven op de Algemene Begraafplaats in Sittard.
In Sittard werd op 15-01-2003 in de Stadsschouwburg een bronzen beeld van Toon Hermans onthuld, gemaakt door Loek Bos.

Toon´s mooiste boek... Een leven in tekeningen en teksten samengevat, kleurrijk, sprankelend, ontroerend en verrassend.

In al wat ie doet, Toon Hermans blijft dezelfde herkenbare artiest. Denkend, kijkend en ziend, oplettend, speels. Wellicht zoekend naar een (her)waardering van het leven, komend bij de basis of elementen daarvan dicht bij het leven van alledag, zoals de wens "dat ze midden in de wereld van zoveel elektronisch geweld opnieuw het geweld van de stilte zouden ontdekken." In zijn theatershows slaagt Toon er al decennia lang in om ons mensen een herkenbare spiegel voor te houden. Zonder grof te zijn, politieke prietpraat, of op de man te spelen. Hetzelfde doet Toon inmiddels in 32 boeken. Al in "Portret van Toon" van E. Elias (1951) staan zwart-wit tekeningetjes van hem. Hij is dat met regelmaat in zijn eigen boeken blijven doen, zoals in "Kladboek" (1953), "Waar ben je?", "Ik heb het leven lief", en "Vandaag is dag". En nu dan in deze nieuwe bundel. Met tekeningen in zwart-wit en kleur. Soms paginavullend, dan weer als illustratie bij een gedachte, of gewoon op zichzelf staand. Vaak als letterlijke weergave van een uitdrukking. Soms uitbundig, dan weer ingetogen. Kolderiek of serieus. Herkenbaar voor de lezer, kijker. Herkenbaar van Toon. Op de witte omslag een kalende man die een boom opzet. Letterlijk.


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.