STAAL -- Silvia Avallone

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 33x bekeken
  • Datum geplaatst 2 maanden geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Ophalen of verzenden
Staat van het product
Nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

Aangeboden door CDJK

STAAL
door Silvia Avallone

De dertienjarige Anna en Francesca zijn hartsvriendinnen en staan aan het begin van een zomer die hun levens voorgoed zal bepalen. Ze zijn mooi, jong en onbezonnen en ze zijn ervan overtuigd altijd bij elkaar te blijven.
Het troosteloze stadje Piombino aan de Italiaanse kust, recht tegenover het mooie toeristeneiland Elba, is het toneel van dit verhaal. Het leven van de inwoners draait vooral om het wel en wee van de staalfabriek Lucchini waar de mannen uit dit boek zich in het zweet werken.

 Het is een smerige en uitzichtloze wereld waarin deze meisjes opgroeien en dat weten ze zelf ook. Ze lijken zich erbij neergelegd te hebben en er het beste van te willen maken. De opening van het boek zet meteen de rauwe en tegelijkertijd beeldschone toon van het verhaal.

De vader van Francesca begluurt met een verrekijker vanaf het balkon zijn dochter op het strand. Hij ziet dat haar lichaam is veranderd en dat haar bikini haar vrouwelijke rondingen laat zien. Hij wordt hels bij de gedachte dat er iemand aan haar zou kunnen zitten. Hij vloekt en commandeert zijn vrouw, slaat met zijn vuist op tafel en ’s avonds slaat hij zijn dochter bont en blauw.

Anna daarentegen ziet haar vader nauwelijks, hij is altijd op pad en meestal op het `verkeerde pad’.
Haar moeder is een slimme vrouw die actief is in de plaatselijke politiek maar laat zich telkens weer inpakken door haar man met zijn vlotte babbel.
Anna’s broer werkt bij de hoogovens en ontvlucht de grauwe werkelijkheid door drugs te gebruiken en stripclubs te bezoeken. Als hij op een dag een vriend mee naar huis neemt, slaat de vonk met Anna over.
Dit is het begin van de vele veranderingen in het leven van de vriendinnen. De enige zekerheid in het leven van de meisjes is hun onvoorwaardelijke vriendschap maar ook die lijkt op losse schroeven te komen staan.

Staal is het ijzersterke debuut van filosofe Silvia Avallone. Ze beschrijft de personages enomgeving zo beeldend dat je de rook van de fabriek bijna kan ruiken en je de metaalsmaak in je mond proeft. Ze beschrijft de keerzijde van de Italiaanse samenleving met zoveel overtuiging en liefde dat je zowaar van het smerige industriestadje met zijn rauwe inwoners gaat houden.
Het mooie glinsterende eiland Elba dat zo dichtbij is maar toch zo onbereikbaar lijkt, is het tastbare symbool voor de uitzichtloze situatie van de inwoners van Piombino.
Een symbool waar ze dagelijks aan worden herinnerd als ze op hun met algen besmeurde strandje hun blik over zee laten dwalen.

Uitgave De Bezige Bij
Paperback, 352 pagina's
In NIEUWSTAAT


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.