Oude glorie van de Bergeijkse sigaar en spiritus

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 39x bekeken
  • Datum geplaatst 1 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Zo goed als nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

Johan Biemans

Fraaie, grote hardcover, NIEUWSTAAT.

256 pagina`s.

met bijbehorende CD.

gesigneerd door de auteur, 3 mei 2014

De uitgave van dit boek is mogelijk gemaakt door de gewaardeerde bijdragen van stichting vriendenkring EICHA en het Prins Bernard cultuurfonds.

Oude glorie van de Bergeijkse sigaar en spiritus is het resultaat van een jarenlange speurtocht naar de historie van de tientallen sigarenfabrieken vanaf 1866 in het Brabantse dorp Bergeijk.

Op basis van archiefmateriaal en gesprekken met oud-sigarenmakers en familieleden van de voormalige fabrikanten en familielieden van de voormalige fabrikanten komen de laagst betaalde sigarenmakers van Nederland en hun patroons opnieuw tot leven.

De betekenis van de fabriekjes blijft niet beperkt tot het produceren van rookwaar, nee, de fabrikanten drukken met toneelvereniging en fanfare hun stempel op het verenigingsleven van het dorp.Dat doen de sigarenmakers zelf ook, als zij zich vanaf het begin van de twintigste eeuw schoorvoetend organiseren in de tabaksbewerkersbond, natuurlijk onder de bezielende leiding van kapelaan en pastoor.

De beruchte staking van 1903 bij de sigarenfabriek van Fried Aarts in Bergeijk wordt zelfs landelijk bekend en ondersteund. Daarmee overstijgt het verhaal de lokale betekenis en wordt het een kroniek van de kleine industrie en de begintijd van de vakbonden in Nederland.

Inhoud:

” De sigaren liggen op ’t kantoor” door Dr. Peer Meurkens – Omblad en dekblad – Locatie sigarenfabrieken en spiritusfabriek – Opsteker – Terug in de tijd van toen – Sjakske Hoeks vertelt – Bergeijkse sigarenfrutters van toen – A.A.F.C Bots – J.F. Kanters en G. A. Keunen – A.F.C.M. Raupp (Willem III) – G.P.C.Aarts (Willem III) – Staking van 1903 – P.E.Driedonkx (L’Avenir) – J.L. van Vlerken – J.J.H.A.M. Maas op ’t Loo – J.C. Kuijken – H.L. Ihle & C.F.A. Janmart – Gebr.Wessels – G. van den Akker (Het Anker) – H. Klok & Co. – J.J. Heesterbeek & Co. (Hofnar) – Gebr. van der Grinten (Monaco) – Wed. Aarts & Zn. op de Weebosch (Perfectos) – Gebr. van Best – Van Veldhoven & van der Heijde (Nicolaas Witsen) – L.H. Pasteels (Romulus) – A. Jansen – J. Leenders (Karloman) – H.C. van Hoof (Perfectos) – J.H. Tilborghs & Zn. (Tilenzo) – W.A. Vorstenbosch – C. Gijsbers (Mazarini) – W.C. Gijsbers (Wapen van Havana) – A. Martini – L. Leenders (Arminius) – N.V. van Oenen & Manssen (Prins Maurits) – Luyksgestel – P. en W. Hendrikx (Heneros en Centro’s) – P.J. en J.A. Borrenbergs (Peter III) – Raadselachtige staking – Tabaksbewerkersbonden Bergeijk – Graaf van Bergeyck – Harrie Kuijken over de spiritusfabriek – Spiritusfabriek “St. Joseph” – Spiritusfabriek – Dank – Bronnen – Index.


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.