NR. 21 - FRANS HOUBEN, memoires misbruik in RK Kerk

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 43x bekeken
  • Datum geplaatst 8 maanden geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Ophalen of verzenden
Staat van het product
Nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

NR. 21 - FRANS HOUBEN
Zijn indringende memoires over misbruik in de RK Kerk

Boek van Frans Houben werpt nieuw licht op misbruik in RK internaten
is de titel van de indringende, somtijds rauwe, memoires van Frans Houben over zijn leven in een Rooms Katholiek jongensinternaat.
Met broeders die hun handen niet thuis kunnen houden en elke vorm van verzet er meedogenloos uitranselen.
Met paters die hun ogen sluiten voor wat er allemaal gebeurt en misstanden onder het tapijt vegen.
Met echte vrienden en met jongens die je nooit kunt vertrouwen.
Met een moeder die wanhopig probeert het contact te herstellen.
Met de verlokkingen van het leven buiten het internaat.
En gelukkig ook met de paar goedwillende broeders, paters en leraren die het beste uit de jonge Frans naar boven proberen te halen.

Na zijn geboorte wordt Frans Houben in een tehuis voor ongehuwde moeders geplaatst waar nog een aantal kinderen verblijft, onder leiding van nonnen. In de zes jaar dat hij daar woont wordt hij liefdevol verzorgd door zuster Coleta en heeft hij zijn trouwe kameraadje Flippie, een klein zwart hondje met een wit vlekje op zijn borst. Als Frans zes jaar wordt verandert zijn leven op slag. Twee mannen in lange zwarte rokken halen hem op en brengen hem naar het internaat. Flippie moet hij achterlaten. Op al zijn kleding wordt met rode letters NR. 21 genaaid. Vandaar de titel van het boek. In totaal zal Frans twaalf jaar in het internaat blijven.

Eerste manuscript verbrand
Een boek, een belevenis en een avontuur dat Frans al in 1985 schrijft, 21 jaar nadat hij het internaat heeft verlaten. Als hij het een jaar later weer leest wordt hij zo verschrikkelijk boos dat hij het manuscript verbrandt.
Frans Houben begreep opeens dat het nog te vroeg was. Dat hij er nog niet aan toe was het verhaal naar buiten te brengen en dat hij nog het nodige te verwerken had.

Tien jaar later herschrijft hij het manuscript en stuurt het naar een uitgever. Weken later komt het terug met de mededeling dat voor uitgave namen veranderd moeten worden, situaties anders beschreven moeten worden en het boek op een wat naïevere manier herschreven moet worden.
Frans weigert en het manuscript verdwijnt in een la.
Veertien jaar later komt het weer tevoorschijn en Frans besluit het boek nu wel uit te brengen: "Ik realiseer me dat het boek bij een aantal mensen emoties zal losmaken en dat er ook lezers zullen zijn die zich diep gekwetst zullen voelen. Nu, 25 jaar later, kan ik geen rekening meer houden met de gevoelens van anderen, omdat ik vind dat het verhaal eindelijk verteld moet worden", aldus Frans Houben in zijn voorwoord.

Uitgave in eigenbeheer Frans Houben
Gebonden, hardcover, 188 pagina's
In NIEUWSTAAT


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.