MIDDELEEUWSE WIJSBEGEERTE - L.M. de Rijk

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 73x bekeken
  • Datum geplaatst 1 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Ophalen of verzenden
Staat van het product
Zo goed als nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

MIDDELEEUWSE WIJSBEGEERTE
Traditie en vernieuwing
L.M. de Rijk

In dit werk is een aantal kolleges van inleidende aard gebundeld die alle de middeleeuwse wijsbegeerte tot thema hebben. De auteur gaat daarbij uitvoerig in op het probleem van de eigen aard van de middeleeuwse wijsbegeerte.
Helaas ontbreken in het eerste hoofdstuk een aantal pagina's (drukfout)
De schrijver fundeert in het tweede hoofdstuk het eigen standpunt uitvoerig, o.a. door de geschiedfilosofische vraagstellingen erin te betrekken.
Zijn indeling van de middeleeuwse wijsbegeerte in het derde hoofdstuk bouwt op hetzelfde stramien voort.
Het vierde hoofdstuk behandelt de scholastieke methode en biedt ruime informatie over hetgeen voor de middeleeuwse denkers het uitgangsmateriaal is geweest op het terrein van de verschillende vakken.
In het hoofdstuk over het geloven en weten in de middeleeuwen geeft de auteur eerst een algemene uiteenzetting van het probleem 'geloof weten' en schetst daarna de middeleeuwse ontwikkeling aan de hand van de godsbewijzen vanaf Anselmus (11e eeuw) tot Willem van Ockham (14e eeuw).
De hoofdstukken over de zijnsleer van Thomas van Aquino geven de auteur ook gelegenheid in te gaan op de confrontatie van het neoplatonisch en het aristotelische denken in die tijd.
Het hoofdstuk over de middeleeuwse logica en semantiek is zo opgezet dat de lezer ook inzicht kan verkrijgen in de relatie van de semantiek met het wijsgerig standpunt dat een middeleeuwse auteur inneemt.
Het laatste hoofdstuk gaat over het diepgaande verschil tussen het middeleeuwse kriticisme en het scepticisme van Montaigne e.a., zoals dat ook van invloed is geweest op Descartes. Het toont aan dat de overwinning van het scepticisme door Descartes zeer wezenlijk door het middeleeuwse denken was beïnvloed.

In dit boek heeft de auteur zowel in het geschiedfilosofische als het thematische gedeelte getracht af te rekenen met de naar zijn mening kwasi - objectieve schablonen waarin het middeleeuwse denken gewoonlijk wordt gepresenteerd. 'Middeleeuwse Wijsbegeerte' is vooral van belang voor studenten wijsbegeerte op prekandidaats niveau. Het boek biedt tevens een interessant overzicht op dit gebied voor hen die in het algemeen geïnteresseerd zijn in de filosofie.

Uitgave: Van Gorcum
Softcover, 292 pagina's
In uitstekende staat
(CDJK)Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.