John van Schaik (red.): Van Aristoteles tot Steiner

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 122x bekeken
  • Datum geplaatst 2 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Ophalen of verzenden
Staat van het product
Gebruikt
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Bieden

Omschrijving

John van Schaik (red.): Van Aristoteles tot Steiner

De metamorfose van het denken

Kan de mens de waarheid kennen?

De meest moderne filosofie geeft op deze vraag een ontkennend antwoord: het denken over de waarheid zou slechts een subjectieve illusie zijn. Deze visie van filosofen als S. Rosen en D. Dennett is echter niet nieuw: Kant beweerde, in andere woorden en in een andere tijd, hetzelfde. Ook de middeleeusw nominalisten twijfelden al aan de mogelijkheid van het kennen van de waarheid.

Door de gehele geschiedenis geen heeft er echter ook een andere denktraditie bestaan, die in meedere of in mindere mate beweerde dat de waarheid wel te kennen is. Deze traditie en de actualiteit ervan wordt in dit boek met name belicht. Hoogtepunten zijn hierbij Plato en Aristoteles, Thomas van Aquino en Rudolf Steiner. Zij beweerden dat de mens tot de waaheid van de zintuiglijke en bovenzintuitglijke wereld kan doordringen en wel door het denken zelf!

Centraal bij deze denkers staat niet zozeer wat met denkt, maar hoe men denkt. Het denken zelf is in deze traditie onderwerp van meditatieve reflectie. Hierdoor wordt gestreefd naar een verbinding tussen de zintuiglijke en bovenzintuigliujke wereld, en in die verbinding zoekt men de waarheid.

Uitg. Vrij Geestesleven, paperback. In goede, ongelezen staat.

kstan

1907

P010719


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.