GOD NOCH AUTORITEIT, de Vrijdenkersbeweging in Nederla…

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 189x bekeken
  • Datum geplaatst 6 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

Te koop:
GOD NOCH AUTORITEIT
Geschiedenis van de Vrijdenkersbeweging in Nederland
Gaasenbeek e.a.

In 1856 werd de vrijdenkersverenging De Dageraad opgericht. Deze belangrijke gebeurtenis wordt dit najaar uitgebreid herdacht. Ter gelegenheid hiervan verschijnt ook dit boek over het vrije, ondogmatische denken in Nederland.

De vrijdenkers hebben in Nederland altijd een minderheid gevormd. Zij moesten opboksen tegen de gevestigde kerken, zuilen en andere instituties in de negentiende en twintigste eeuw. Daarmee is nog niet gezegd dat de min of meer georganiseerde vrijdenkers in de vereniging De Dageraad een marginale positie hebben bekleed in het moderne Nederland, integendeel. Met Multatuli, F. Domela Nieuwenhuis, Aletta Jacobs, S. van Houten en vele anderen waren de vrijdenkers een bijzondere, niet te verwaarlozen factor in de samenleving. Ze stonden aan de wieg van het moderne liberalisme, het socialisme, het feminisme en het anarchisme.

De auteurs zijn historici, onder meer verbonden aan het Humanistisch Archief, filosofen en sociale wetenschappers: Gasenbeek, Cliteur, Derkx, Noordegraaf en anderen. Naast de verhouding tot de kerken komen thema's als de positie van de vrouw, vredesvisies en de relatie tot de socialistische organisaties van de afgelopen anderhalve eeuw helder en vaak verrassend aan bod. Grote namen als Multatuli, Constandse, Aletta Jacobs en Domela Nieuwenhuis krijgen ook de nodige belichting. Bevat een katern zwart-witafbeeldingen, een uitgebreide beredeneerde bibliografie, een uitstekend toegankelijk notenapparaat en enkele handige registers. De teksten zijn zeer informatief en toegankelijk geschreven en bieden samen een helder beeld van een voor de geschiedenis van het Nederlands denken en begrip van de samenleving van vandaag belangrijk gedachtegoed.

Uitgave: Boom
Paperback, 334 pagina's
In NIEUWSTAAT
(CDJK)


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.