Des Beemsters - Een ontwikkelingsvisie voor de Beemste…

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 48x bekeken
  • Datum geplaatst 2 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Niet van toepassing
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Bieden

Omschrijving

December 2005. Ringband. Zo goed als nieuw.
De ontwikkelingsvisie Des Beemsters werd in opdracht van de gemeente Beemster, de Provincie Noord-Holland en de Noordhollandse Milieufederatie opgesteld door Bureau Venhuizen in samenwerking met Marinke Steenhuis (SteenhuisMeurs), Piet Snellaars en Patrick McCabe (REDscape architecture and urbanism). Het Bureau des Beemsters wordt financieel ondersteund door de gemeenteraad van Beemster en door middel van externe financiering.

Het project Des Beemsters was en is voor SteenhuisMeurs een belangrijk project omdat hier in een periode vanaf 2004 jaar met een interdisciplinair team de vertaalslag van cultuurhistorische kwaliteiten naar concrete richtlijnen voor transformatie is gemaakt. De Beemster is een 17e-eeuwse droogmakerij die sinds 1999 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat vanwege het sterke ruimtelijke concept waarin de vierkantsmaat in verkaveling, beplanting en bebouwing bepalend is. Maar de UNESCO-status wil niet zeggen dat er een kaasstolp over de Beemster is geplaatst. Nieuwe woningen worden gebouwd, boeren stoppen of vergroten in schaal, wegen worden verbreed en voorzien van fietsstroken. De gemeente Beemster wil ruimte bieden aan een duurzame ontwikkeling van de regionale economie en het sociale leven en tegelijkertijd de cultuurhistorische en landschappelijke waarden borgen. Deze ambitie vroeg en vraagt onder meer om de ontwikkeling van een cultuurhistorische identiteit.

Vanuit dit streven organiseerden gemeente en provincie in 2004 een werkconferentie waarin verschillende belanghebbende partijen zich uitspraken over actuele vraagstukken in de Beemster. Het resultaat van dit project is een ontwikkelingsvisie die draait om het concept de Beemster Bouwdoos. Aan de hand van deze ruimtelijke gereedschapskist worden alle bouwstenen voor toekomstige ontwikkelingen gegeven, toegesneden op de maat en schaal van de Beemster. De doos is ingericht met twaalf thema’s waaronder water, infrastructuur, erven en natuurontwikkeling.
Des Beemsters II Van visie naar projecten is het vervolg op het Des Beemstersproject uit 2006. Dit rapport is de uitwerking van de ontwikkelingsvisie Hoe kan de Beemster ook in de toekomst zijn waarde behouden? Op welke manier kan de ruimtelijke structuur, landschappelijke waarde en gebouwde omgeving ingezet worden bij het geven van antwoorden op actuele en toekomstige vraagstukken?
De term ‘Des Beemsters’ is sinds het eerste project een eigen leven gaan leiden, maar over wat nu wel of niet ‘Des Beemsters’ is, ontstond veel onduidelijkheid. Daarom was er behoefte aan een concreet kader waaraan projecten getoetst konden worden. De Beemster bouwdoos bood handvaten voor het opstellen van spelregels ten behoeven van de ontwikkeling, in des Beemsters II was de centrale vraag hoe de resultaten van het werk aan kunnen sluiten op het nationale, provinciale en gemeentelijke beleid, en de bestaande en toekomstige regelgeving. Ten behoeve hiervan worden in dit tweede deel twaalf projecten gepresenteerd, die voortkomen uit de elf thematische vakken van de bouwdoos. In de tweede fase wordt ook meer contact met externe partijen gezocht, omdat veel projecten ‘Beemsteroverstijgend’ bleken. Deze partijen – Hoogheemraadschap, Waterschap – zijn inmiddels ot (financiële) partners geworden bij de uitwerking en realisatie van verschillende projecten.
De betrokkenheid van Marinke Steenhuis in dit project is in 2007 voortgezet met haar rol als voorzitter van het Beemster-kwaliteitsteam. Dit team is door het gemeentebestuur van Beemster ingesteld en bestaat uit verschillende externe deskundigen. Het team geeft de gemeente advies over het beleid en ondersteunt bij het gestalte geven van de ruimtelijke agenda.


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.