MarktPlaza

DE ZOTTE SCHILDERS, moraalridders van het penseel

65x bekeken
5 maanden geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Aangeboden door CDJK
 
 DE ZOTTE SCHILDERS
 Moraalridders van het penseel
 rond BOSCH, BREUGHEL en BROUWER
 
 De zotte schilders : moraalridders van het penseel rond Bosch, Bruegel en Brouwer was een tentoonstelling in 2003 in het (Mechelen, België).
De catalogus werd geschreven door Jan op de Beeck, Eric de Bruijn en Ward Peinen.
Het boek/expo toont werk van Jeroen Bosch – J.W. de Cock – Jan Mandyn - Frans Verbeeck - Jan Verbeeck – H. Baldung Grien – Jan Massy – Maerten van Cleve – Pieter Breughel – Otto Venius – Joost van Craesbeeck -Jan Steen 
 
Toelichting:
De zestiende eeuw is in de Lage Landen een scharnierperiode tussen de Middeleeuwen en de doorbraak van de Renaissance. De groeiende secularisatie van de maatschappij heeft belangrijke gevolgen voor de nieuwe beeldcultuur. 
Het koperspubliek uit de burgerij is op zoek naar wereldse voorstellingen. 
Jheronimus Bosch heeft als één der eersten geput uit een beeldentaal die enkele generaties van kunstenaars als Bruegel en Brouwer zal voorzien van metaforen om verwerpelijk gedrag en de bijhorende bestraffing uit te beelden. 
Deze tentoonstelling en deze wetenschappelijke publicatie maken duidelijk dat deze schilders hun vormentaal niet zelf moesten uitvinden maar te rade konden gaan bij de Middelnederlandse literatuur en teksten uit de Rederijkerskamers. 
De schilders van deze 'drollen' of 'zotte schilderijen' blijken geenszins marginalen te zijn geweest maar eerder geschoolde intellectuelen. 
Tijdens zijn rondgang langs 32 originele schilderijen tussen 1500 en 1650, waarvan het merendeel nooit eerder is vertoond, ontmoet de bezoeker meer dan driehonderdvijftig monstertjes en zeer rare mensen 
 
Een prachtig boek, groot formaat
dus ook groot formaat van de paginagrote afbeeldingen
Softcover, 260 pagina's
IN NIEUWSTAAT