MarktPlaza

DE RING VAN TAKOE'ANG - oorlog, 1942, Borneo

167x bekeken
6 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Te koop:
DE RING VAN TAKOE'ANG
door Ies van Bel

Als de Japanners in 1942 Borneo overvallen, bevindt Van Dalen, kwartiemeester bij de Koninklijke Marine, zich in Tarakan. Hij probeert zich met een aantal manschappen terug te trekken op Java, maar de zeeweg is al afgesneden en hij sluit zich aan bij een gevechtsgroep die tot op het laatst weerstand wil bieden.
Na de capitulatie krijgen de groep opdracht zich in krijgsgevangenschap te begeven. Van Dale en enkele kameraden trekken zich echter in de binnenlanden terug.

De groep wordt al snel verraden, overvallen en uitgemoord, maar op dat moment zijn Van Dale en de KNILman CDJK Verbiest op expeditie. Ze blijven getweeën over eb zien kans in een kampong in de binnenlanden onder te duiken, waar ze zich moeten aanpassen aan de leefgewoonten van de Dajaks.
Voortdurend dreigt verraad omdat de Jappen een hoge prijs op hun hoofd gesteld hebben en de dorpsgemeenschap bedreigen met massamoord wegens hulp aan voortvluchtigen.
Maar de Radja beschermt hen en neemt hen aan als eigen zonen. Ze worden buiten de kampong ondergebracht bij de doofstomme uitgestoten broer van de Radja en zijn daar voor enige tijd veilig.

Tenslotte toch verraden, worden ze wonder boven wonder niet onthoofd, maar als gewone krijgsgevangenen in een kamp ondergebracht.
Na de capitulatie van Japan vinden ze daar, uitgeteerd en aan het eind van hun kracht, de vrijheid terug.

Dit is het verhaal, door de schrijver opgetekend uit de mond van Van Dale (een pseudoniem), een onverschrokken man die herhaalde malen op het nippertje ontkwam aan de dood door verhongering, verraad en de gevaren van de jungle; een man die het niet beneden zijn waardigheid achtte om Dajak te zijn met de Dajaks en door de wil om te leven en vrij te zijn, de gevaren overwon.

Uitgave: Bruna
Gebonden, hardcover, 302 pagina's
met lijst van Maleise woorden
In uitstekende staat
(CDJK)