DE AUTOBIOGRAFIE VAN HENDRIK VIII - Margaret George

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 13x bekeken
  • Datum geplaatst 3 maanden geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Verzenden
Staat van het product
Gebruikt
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

DE AUTOBIOGRAFIE VAN HENDRIK VIII - Margaret George
BECOMMENTARIEERD DOOR ZIJN HOFNAR
Vertaling: J.J. de Wit
Historische roman
de Boekerij 1987 (671 blz)
Paperback
In goede staat
€ 7,95
Verzenden kosten koper: Pakket (939gr)
ISBN: 9022507394  (9789022507391)

In een verbluffende mengeling van historie en fictie, alsof het zijn eigen woorden waren, verteld Margaret George het levensverhaal van Hendrik VIII. Zijn relaas wordt verluchtigd met het nu eens zinnige, dan weer volslagen onzinnige commentaar van Hendriks hofnar en vertrouweling Will Somers.

Over de machtige, excentrieke koning Hendrik VIII (1491-1547) is veel geschreven. Hij was dan ook een bijzonder opvallende en eigenzinnige vorst. Zo verbrak hij de banden met Rome, omdat de kerk hem geen echtscheiding wilde verlenen. Hij trouwde zes maal en liet twee van zijn zes echtgenotes onthoofden onder wie Anna Boleyn, die hij beschuldige van overspel en incest. Zijn grootste trots was zijn zoon; zijn dochters verwaarloosde hij schromelijk. Hendriks laatste jaren waren roemloos: hij raakte in een geestelijke crisis, was ziekelijke en werd vreselijk dik.

Hendrik is niet voorbestemd voor het koningschap. Zijn oudere broer Arthur is troonopvolger. Vanaf zijn vierde jaar wordt Hendrik onderworpen aan een strenge priesteropleiding - hij moet God dienen en op de troon hoeft hij niet te rekenen.
Het pakt echter anders uit. Zijn vader en broer sterven beiden op jonge leeftijd en zo wordt Hendrik op zijn zeventiende de jeugdigste en rijkste koning uit de geschiedenis. Hij trouwt met de beeldschone weduwe van zijn broer, Catharina van Aragón en het koninklijk paleis tovert hij om van een saai, statig hof tot een stralend centrum van grote grandeur, waar de wetenschap, de kunst en de sportbeoefening hoogtij vieren, maar waar ook ledigheid en zelfgenoegzaamheid een voedingsbodem vinden.
Enerzijds was Hendrik zeer intelligent en als mecenas oprecht en geïnteresseerd, anderzijds was hij volkomen liefdeloos, egoïstisch en wreed. Hij ruimde zijn volgelingen en dienaren medogenloos uit de weg als hij hen niet meer in zijn omgeving duldde of zich om politieke reden van hen wilde ontdoen.

De autobiografie van Hendrik VIII werpt een geheel nieuw licht op deze tot de verbeelding sprekende vorst. Het commentaar van zijn hofnar Will Somers biedt nu eens een vernuchterende, dan weer een frivole kijk op Hendriks roerige leven.


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.