CHARLOTTE SALOMON - Life or Theater?

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 251x bekeken
  • Datum geplaatst 8 maanden geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Ophalen of verzenden
Staat van het product
Zo goed als nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

CHARLOTTE  - Life or Theater?
An autobiographical play by Charlotte Salomon
Translated from the German by Leila Vennewitz
Introduction  by Judith Herzberg

Een tijdloos meesterwerk, een unieke uitgave: deze in gouaches geschilderde autobiografie.
De herontdekking van een ongeëvenaard talent in de traditie van Chagall, Bannard en Picasso, inmiddels tentoongesteld in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Amerika.
Leven en werk van Charlotte Salomon inspireerden niet alleen tot een roman, maar ook tot een speelfilm, een documentaire, een opera en een ballet.

'Leven? Of theater? is een van de schitterendste autobiografische werken die de kunstgeschiedenis kent.'
- NRC Handelsblad

Charlotte Salomon (Berlijn, 1917 - Auschwitz, 1943) was enig kind van de chirurg Albert Salomon en Franze Grunwald. Ze groeide op in een geassimileerd joods gezin.
Haar moeder pleegde zelfmoord en ze werd opgevoed door een stiefmoeder met wie ze niet overweg kon, maar vooral met gouvernantes met wie ze helemaal niet overweg kon.
In 1935 werd ze op de kunstacademie toegelaten. In die tijd leerde zij ook de liefde kennen.

Toen de Jodenvervolging in Duitsland na de Kristallnacht verhevigde, ging Charlotte naar haar grootouders (ouders van haar moeder) in Zuid-Frankrijk. Haar grootmoeder pleegde ook zelfmoord.
Na het begin van de oorlog werden zij en haar grootvader in het kamp Gurs in de Pyreneeën geïnterneerd.
In juli mochten ze, vanwege de hoge leeftijd van haar grootvader, terugkeren naar Nice, waar een arts haar adviseerde weer aan haar artistieke werk te beginnen om de ervaringen van de laatste jaren te verwerken.
Zo ontstond de meer dan 1300 autobiografische illustraties tellende reeks die ze noemde.
In 1942 rondde ze dit omvangrijke kunstwerk af.

'Dit is mijn hele leven,' zei Charlotte Salomon toen ze dokter Moridis in Villefranche-sur-mer de enorme koffer overhandigde om haar werk veilig te stellen. In de koffer zat haar levenswerk , het resultaat van haar maandenlange rusteloze werken, teruggetrokken in haar kleine pensionkamer.

Salomon deed een beroep op alles wat ze in zich had: haar perfecte visuele geheugen, haar inzicht in de karakters van haar familie en vrienden, haar opleiding aan de Berlijnse kunstacademie, en vooral de inspiratie van haar korte, hevige liefde voor de zangleraar van haar stiefmoeder. Hij leerde Charlotte dat alleen diegenen die de diepste ellende meemaken, in staat zijn om van hun bestaan iets verhevens te maken, om 'theater' te scheppen.

Zo creëerde Salomon haar unieke levenswerk, een volledig opzichzelfstaand kunstwerk dat beeld, tekst en muziek integreert. Een roman die bestaat uit 781 gouaches en honderden tekeningen, een mix van schilderijen, teksten en muzikale aantekeningen die het verhaal vertelt van een familie tussen de Eerste Wereldoorlog en 1940.
In verschillende gouaches zijn de invloeden van George Grosz of van Modigliani te herkennen, terwijl andere gouaches voorproefjes zijn van de hedendaagse graphic novel.

Het verhaal zindert van schoonheid en precisie, is een kleurrijk portret van de twintigste eeuw. openbaart zich aan de lezer als beeldroman van de hoogste klasse, en is tegelijkertijd een reflectie op de veelzijdigheid van ons bestaan, op hartstocht en passie. Een aangrijpend verhaal over een jonge vrouw en haar bedreigde leven. is een kunstwerk dat uniek is in zijn soort.

Uitgave: The Viking Press, New York
Gebonden, hardcover met stofomslag, 784 pagina's
In uitstekende staat

 


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.