Bertus Aafjes...Dag van gramschap in Pompeji

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 81x bekeken
  • Datum geplaatst 3 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Gebruikt
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

Pocket.
Pompeii, de stad aan de voet van de Vesuvius, die op een augustusmiddag van het jaar 79 onder asregens en stromen kokende lava zijn leven zag verstarren tot een eeuwige stilte heeft Bertus Aafjes geïnspireerd tot het schrijven van een boek, dat dit verstarde leven weer voor enkele ogenblikken uit de dood weet op te wekken. Maandenlang doorkruiste hij Pompeii om aan de hand van schilderingen, inscripties, gipsafgietsels, antieke litteratuur en mededelingen van gidsen en archeologen te reconstrueren, wat het natuurgeweld in enkele uren tot stilte en bewegingloosheid had gedoemd: het dagelijks leven in de antieke wereld van Pompeii en Herculaneum. Zijn zwerftochten rond de Vesuvius voerden Aafjes nog verder dan Pompeii in de Oudheid terug, daar namelijk, waar hij de sporen van Odysseus rond de vulkaan heeft gevonden, o.a. in de grot van Polyfemos en de verblijfplaats van de Cycloop.
En Aafjes zou zichzelf ontrouw zijn geworden, wanneer hij schrijvend en mediterend over het verre verleden geen oog gehad zou hebben voor het heden.
In verschillende hoofdstukken laat hij het leven zien, zoals dat thans geleefd wordt in steden en dorpen bij de Vesuvius en dat hem doet schrijven:
Eeuwig, verandert de wereld. Maar zij blijft ook eeuwig dezelfde.


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.