ANTIEK TOERISME, roman uit oud-Egypte - Louis Couperus

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 60x bekeken
  • Datum geplaatst 8 maanden geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Ophalen of verzenden
Staat van het product
Zo goed als nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

Aangeboden door CDJK

ANTIEK TOERISME,  
roman uit oud-Egypte
door Louis Couperus

Het uitgangspunt van dit boek is uiterst inventief. Couperus laat een Romein als toerist door Egypte reizen, maar dan in de eerste eeuw van onze jaartelling.
De grootsheid van Egypte is dan allang voorbij en zoals Couperus zelf door Italië reisde op zoek naar sporen van de oudheid, zo is het in deze roman de schatrijke Lucius die speurt naar de oudheden van de Egyptenaren.

Omdat Couperus het land zelf nooit heeft bezocht, moet zijn voorstellingsvermogen voor deze roman overuren gedraaid hebben. Geleerden hebben in de roman wel een paar onvolkomenheden gevonden, maar die werpen bepaald geen smet op het boek. Couperus heeft voor de roman natuurlijk historisch onderzoek gedaan, maar zelf heeft hij toch het meeste werk verricht.

De intrige van Antiek toerisme is mooi overzichtelijk. De schatrijke Lucius lijdt aan een allesoverheersend liefdesverdriet nadat zijn slavin Ilia, aan wie hij totaal verslingerd was, verdwenen is. Nadat hij in Italië tevergeefs naar haar heeft gezocht, reist hij met zijn entourage naar Egypte om de zinnen te verzetten. Met hem mee reist zijn oom Catullus (zeer verzot op lekker eten) en de geleerde Thrasyllus, die een groot deel van de tijd in reisgidsen is verdiept. Verder vergezelt hem de nieuwe slavin Kora (product van een slavinnenkwekerij uit Kos) en een donkere slaaf uit Lybië. De laatste wordt door Couperus geregeld vergeleken met een aapje, tot razernij van latere politiek correcte literatuurcritici, die in Couperus een racist zagen. (Ter geruststelling van bezorgde lezers: het slaafje Tarrus eet geen bananen)
Bij aankomst in Egypte voegt Couperus nog een figuur aan dit tableau toe, en wel de entrepreneur Kaleb, die de toeristen de gehele reis onder zijn hoede neemt en alle zorgen voor hen wegneemt.

Hoewel iedereen weet dat Ilia er met een matroos vandoor is gegaan, durft niemand dit Lucius te vertellen. Omdat de lezer dit ook al in een vroeg stadium te weten komt, krijgt het verdriet van Lucius en de ernst waarmee hij overal in Egypte haar sandaal laat zien, ook wel iets komisch. Antiek toerisme is daardoor ook aanmerkelijk lichter van toon dan eerdere romans van Couperus.

Na aankomst in Egypte logeren de toeristen eerst een tijdje in Alexandrië, door Couperus beschreven als een bruisende metropool. Na een kort verblijf zakt het gezelschap de Nijl af. Alle highlights komen voorbij: Memfis, Thebe, de piramiden, sfinxen, het Orakel van Ammon. Alles blijkt in verval. Muren hangen scheef, gebouwen dreigen onder het zand te verdwijnen. Godsdienstige ceremoniën worden nog wel in ere gehouden maar vooral voor de toerist.

De priesters stelden zich in optocht, terwijl de reizigers uitstegen en ook Thrasyllus van zijn kemel gleed. En zij zongen de hymne van Apis, zoo als zij altijd waren gewend als er vreemdelingen kwamen kijken. Want in de doode, immense stad van Memfis, nauwelijks bewoond door enkele duizenden, die zich verloren in de ruimte der oude, mystieke hoofdplaats van oud, heilig Aegyptus, werd de Apis-dienst eigenlijk alleen nog in eere gehouden, omdat alle reizigers den goddelijken stier kwamen zien. Der reizigers fooi aan de priesters was de voornaamste inkomste van hun broederschap. De tempel verviel; de immense pylonen schenen te wankelen, de reusachtige architraven helden voorover; de kolossen vervormeloosden door de regens en braken af, of het de eeuwen zelve waren, die hen verminkten; de sfinxen in het zand verzonken. Maar toch werd de dienst van den Stier Apis in eere gehouden, om de vreemdelingen en de fooi.
Onder invloed van alle orakels en waarzeggers die hij raadpleegt accepteert Lucius langzaamaan dat hij Ilia voorgoed kwijt is. Op het einde van de reis, bij Kaap Dire, heeft hij zijn verdriet verwerkt en begint hij weer nieuwe plannen te maken. Op dit punt in de roman aangeland, brengt Couperus alle lijnen van het verhaal bij elkaar, waarbij hij overigens ook nog een aardige verrassing in petto heeft.

Uitgave: Goossens, Hilversum
Paperback, met lichte gebruikssporen,
143 pagina's
In goede staat


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.