261 - Als stromend water - Marguerite Yourcenar

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 6x bekeken
  • Datum geplaatst 4 maanden geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Ophalen of verzenden
Staat van het product
Zo goed als nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

Als stromend water - Marguerite Yourcenar

Een naar mijn smaak prachtig verhaal uit de 16e en 17e eeuw. Een familie uit de edelstand, een oud Spaans adelijk geslacht dat in Italië woonde, valt uit elkaar. Het is een verhaal over teloorgang en het verhaal over de onmogelijke liefde tussen de dochter, Anna en haar broer, Miguel. Dit was mijn eerste kennismaking met Yourcenar en wat me vooral aanspreekt is de stijl. Die is zo zorgvuldig en trefzeker. Daarbij weet ze in dit verhaal zoveel sferen en gevoelens op te roepen. Het deed me erg denken aan Sandór Marai.
Het tweede verhaal in deze bundel, ‘die ene man‘, speelt zich zo ongeveer in de 17e eeuw af. Hoofdpersoon is ene Nathanaël wiens Nederlandse familie zich in Engeland had gevestigd omdat ze daar timmervakmensen nodig hadden. Na een incident gaat N, als tiener er vandoor; hij gaat op zee aan de slag. Na een schipbreuk woont en werkt hij een tijdje op een eiland tegen het huidige Canada aan. Hij leeft er min of meer met een meisje dat uiteindelijk sterft van de pleuritis. Als hij de kans krijgt om terug te keren naar de bewoondere wereld grijpt hij deze en zo komt hij uiteindelijk terug in Amsterdam waar hij als corrector voor zijn uitgever-oom werkt en trouwt met een vrouw die prostituee en dievegge blijkt te zijn. Na ernstig ziek te zijn geweest kan hij als huisknecht aan de slag voor een zeer welgestelde heer. Ondertussen heeft hij zelf steeds meer longproblemen. Hij mag op een soort jagershuisje op een van de waddeneilanden passen en daar sterft hij uiteindelijk in alle eenzaamheid. Een zeer relativerend verhaal. Niet alleen nationaliteit en inkomsten worden gerelativeerd, ook sexe en het leven zelf. Wat betreft de stijl deed dit verhaal me niet zozeer aan Marai denken meer veel meer aan Theun de Vries.
Het derde verhaal in de bundel, een mooie ochtend, gaat over Eleazar, een jongetje van twaalf dat een soort knechtje is in een bordeel in Amsterdam. Het verhaal speelt opnieuw zo ongeveer in de 17e eeuw. Op de bovenste etage had een man gelogeerd, een oude bekende van de eigenaresse, die haast niet van zijn kamer kwam en steeds leek te praten. Het bleek een toneelman te zijn en Eleazar sluit vriendschap met hem en dan gaan ze samen toneelstukken doornemen tot de oude man vertrekt. Soms helpt Eleazar ook in een nabijgelegen herberg. Daar ontmoet hij een toneelgezelschap en daar blijkt dat hij heel veel Shakespeare-rollen kent. Het verhaal eindigt ermee dat hij mee gaat met dit reizende gezelschap…

ISBN: 978 90 253 5018 6 / Atheneum - Polak & Van Gennep /1983
staat: z.g.a.n. / type: paperback / gewicht: 302 gr. / 236 blz.

verzendkosten koper €4,10 (incl. track en trace) / ophalen is ook mogelijk.

Kijk bij alle advertenties van De 2e Ronde voor nog meer mooie boeken!

De 2e Ronde, uw adres voor goede en goedkope 2e hands boeken.
"What you see, is what you get"


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.